Dubbelleven Marokkanen fnuikt psyche

Veel criminele Marokkanen zijn licht verstandelijk gehandicapt, zegt psychologe Indra Boedjarath van het interculturele gezondheidszorgcentrum Mikado.

Veel Marokkaanse jongeren in Amsterdam-West hebben psychische problemen, zoals de schizofrene Bilal B. die twee politiemensen neerstak waarna hij door een van hen werd doodgeschoten. Hoe komt dat?

„Onder criminele jongeren zoals deze Marokkanen zitten, vermoeden we, veel licht verstandelijk gehandicapten. Ze hebben gedragsproblemen en reageren hun frustraties vaak af met geweld. Deze jongeren lopen gewoon op straat, omdat ze niet als zodanig worden herkend of geaccepteerd.”

Hoe komt het dat schizofrenie veel voorkomt bij Marokkanen?

„Het aantal schizofrenen is bij Marokkanen 4,5 keer zo groot als bij autochtonen. Deze psychiatrische ziekte komt meestal aan het einde van de puberteit naar buiten, zoals bij die jongens in Slotervaart. Schizofrenie is genetisch bepaald. Maar veel is ook afhankelijk van sociale omstandigheden.”

Welke sociale omstandigheden werkten schizofrenie in de hand?

„Deze jongeren komen vaak uit lagere sociale klassen, worden gediscrimineerd en streng opgevoed, of voelen juist helemaal geen betrokkenheid van hun ouders. Doordat ze zich afkeren van de maatschappij, worden ze onbeheersbaar. Ze zoeken hun heil dan bij verkeerde vrienden of drugs.”

Bij Marokkanen trouwen familieleden met elkaar. Komt schizofrenie ook door inteelt?

„Als er in een familie schizofrenie voorkomt, dan is de kans op de ziekte groter als een neef met dat gen huwt met een nicht met datzelfde gen. Maar met alléén het dragen van dat gen wordt een jongere niet schizofreen.”

Waarom signaleren ouders zulke psychische problemen niet snel?

„De ouders herkennen het niet. Bij migranten heerst een groot taboe op psychische problemen. Als ze erop worden gewezen, verklaren ze zo’n jongen gewoon voor ’gek’. Verder weten ouders vaak niet wat hun kinderen bezighoudt. Ze groeien op in een bevelshuishouding waarin vaders wil wet is, terwijl ze op school leren dat alles bespreekbaar is. Dat geeft een discrepantie.”

En hoe zit het met de signalering buiten het gezin?

„Vaak worden jongeren verkeerd gediagnosticeerd. Criminele jongeren komen in de psychiatrie terecht en psychiatrische patiënten in de gevangenis. Marokkaanse jongeren lijken eerder misdadig dan ziek, omdat ze zich zo presenteren. Als iemand ineens slechte cijfers haalt, moet er meteen over worden gesproken met de scholier, ouders, docenten en schoolarts. Dan voorkom je eerder dat die jongere straks ontspoort.”

Wat moet de professionele hulpverlening hieraan doen?

„Het gezin moet meteen betrokken worden bij zo’n jongere met tekenen van schizofrenie. De ouders leren dan de problemen bij hun kind signaleren. Verder moet er toezicht zijn op medicijngebruik. Soms worden medicijnen door het eten gedaan, omdat de jongeren die pillen niet willen slikken.”

Waar moeten de hulpverleners bij Marokkaanse jongeren specifiek rekening mee houden?

„Hulpverleners moeten onthouden dat migratie ook een belangrijke rol speelt. De jongeren die veelal hier zijn geboren, dragen nog de zware last van grootouders. Die generatie grijpt vaak terug naar gelukkiger tijden in Marokko. De (klein)kinderen zijn met dat ongeluk opgegroeid. Thuis wordt de nadruk gelegd op Marokkaanse tradities. Buiten moeten de jongeren Hollanders zijn. Ze ontwikkelen een gespleten identiteit.”

In Slotervaart gaat het om jongens. En meisjes dan?

„Jongens uiten hun problemen. Meisjes zijn naar binnen gekeerd. Jongens doen vaker anderen pijn, meisjes eerder zichzelf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden