Dubbelganger Khashoggi op camerabeelden Istanbul

Beeld van een bewakingscamera zou hier de echte Jamal Khashoggi tonen op het moment dat hij het Saudische consulaat in Istanbul binnengaat. Vervolgens zou een man met nepbaard zijn gezien die in Khashoggi's kleren het pand aan de achterkant weer verliet. Beeld REUTERS
Beeld van een bewakingscamera zou hier de echte Jamal Khashoggi tonen op het moment dat hij het Saudische consulaat in Istanbul binnengaat. Vervolgens zou een man met nepbaard zijn gezien die in Khashoggi's kleren het pand aan de achterkant weer verliet.Beeld REUTERS

In de zaak van de vermoorde journalist Jamal Khashoggi komen de Saudische autoriteiten verder in het nauw. Op nieuw gepubliceerde beelden van beveiligingscamera’s in Istanbul is te zien dat een dubbelganger van Khashoggi, die ook een van de vijftien leden van het ingevlogen ‘doodseskader’ zou zijn, kort na Khashoggi’s dood op 2 oktober in diens kleren het Saudische consulaat verlaat.

Christoph Schmidt

Die beelden hadden moeten bewijzen dat de journalist het gebouw ongedeerd had verlaten. Dat was ook het officiële verweer van Saudi-Arabië na de eerste berichten over de vermissing van de kritische publicist.

De beelden zijn naar buiten gebracht door de Amerikaanse nieuwszender CNN en enkele Turkse pro-regeringsmedia. Die hebben in deze zaak wel vaker primeurs gebracht, vermoedelijk ingestoken door de Turkse inlichtingendiensten.

Nepbaard

De dubbelganger verschijnt op de beelden in de kleren (overhemd, colbert en broek) waarmee Khashoggi diezelfde middag het consulaat is binnengegaan om een document op te halen voor zijn aanstaande huwelijk. De man heeft bovendien een nepbaard, wat echter niet kan verhullen dat hij beduidend meer hoofdhaar heeft dan Khashoggi.

Samen met een medewerker verlaat de dubbelganger het consulaat via de achteruitgang, waarna ze een taxi nemen naar de wereldberoemde Sultan Ahmet-moskee (de ‘Blauwe Moskee’). In de toiletten aldaar trekt de man weer zijn eigen kleren aan, in de kennelijke veronderstelling dat die wisseltruc niet zou opvallen op die druk bezochte plek. De twee mannen dumpen daarna ergens een plastic zak, vermoedelijk met Khashoggi’s kleren.

De grote vraag is waarom de Saudi’s deze beelden in het begin niet zelf hebben vrijgegeven, als zogenaamd bewijs voor hun onschuld, als ze er zoveel moeite voor hebben gedaan. Mogelijk kwamen ze na het zien ervan tot de conclusie dat ze niet overtuigend waren, of wisten ze inmiddels dat de Turkse autoriteiten hen in de smiezen hadden.

‘Handgemeen’

Pas afgelopen weekeinde gaf Saudi-Arabië toe dat Khashoggi, columnist voor onder meer de Washington Post, niet meer in leven is. Maar de autoriteiten ontkennen elke betrokkenheid, en zeggen dat de publicist tijdens een ruzie en een daaropvolgend ‘handgemeen’ in het consulaat om het leven is gekomen. De verantwoordelijken daarvoor zouden niet in opdracht van Riyadh hebben gehandeld.

De Turkse krant Yeni Safak publiceerde echter nog meer belastende informatie. Een naaste medewerker van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber van het land, zou op de bewuste 2de oktober vanuit het consulaat in Istanbul vier keer hebben gebeld met het bureau van de kroonprins in Riyadh. Een ander telefoontje van deze Maher Abdulaziz Mutreb zou naar de Verenigde Staten zijn gegaan.

Lees ook:

Westerse leiders mogen kiezen: Saudi-Arabië sancties opleggen of de handelsrelatie redden

De dood van journalist Jamal Khashoggi stelt westerse leiders voor een dilemma. Stellen ze sancties in tegen Saudi-Arabië of gaan de handelsbelangen voor?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden