’Dubbele standaard EU bij medicijnen’

EU-landen willen in eigen land goedkopere medicijnen, maar blokkeren transport daarvan naar arme landen. Daar klopt iets niet.

De Europese Unie vindt de belangen van grote farmaceutische bedrijven belangrijker dan die van twee miljard mensen die geen vrije toegang hebben tot belangrijke geneesmiddelen.

Dat schrijven Oxfam International en de Europese afdeling van Health Action International (HAI) in Amsterdam in een rapport dat gisteren werd gepubliceerd.

Het rapport komt op een moment dat India en Brazilië een klacht hebben ingediend tegen de Europese Commissie. Beide landen zijn boos omdat Nederland vorig en dit jaar scheepsladingen hiv-medicijnen en andere geneesmiddelen heeft tegengehouden.

Die waren vanuit India via Europa onderweg naar Brazilië, Colombia en Nigeria. Volgens de douane waren de medicijnen illegaal nagemaakt in India. De medicijnen werden tegengehouden op grond van bescherming van het octrooi van fabrikanten. Volgens de leveranciers ging het echter om legitieme doorvoerzendingen, deels bestemd voor medische hulpprogramma’s.

In het rapport zeggen beide hulporganisaties dat sinds eind 2008 negentien ladingen generieke medicijnen voor ontwikkelingslanden zijn tegengehouden in Duitsland en in Nederland.

Volgens het rapport voert de EU de druk op ontwikkelingslanden op om af te zien van hun rechten op de invoer van goedkope, generieke middelen. Dat is laakbaar, omdat er internationale afspraken zijn gemaakt voor de invoer deze middelen.

„De EU hanteert dubbele standaarden”, zegt Elise Ford van Oxfam. In de meeste EU-landen proberen overheden de prijzen van geneesmiddelen zoveel mogelijk omlaag te krijgen, terwijl in ontwikkelingslanden geen goedkope middelen mogen worden ingevoerd.

„Voor de arme landen gelden dus andere regels dan voor de rijke.”

Volgens HAI brengt de handelspolitiek van de EU ernstige schade toe aan de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. „De Europese Unie moet haar morele en juridische verantwoordelijkheid nemen”, aldus Sophie Bloemen van HAI.

Beide organisaties tekenden in februari al protest aan bij vier Nederlandse ministers voor de tijdelijke inbeslagname van de medicijnen door de Nederlandse douane.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden