Dubbele punten voor Trinidad en Tobago

Het is een gezelschapsspel. Eerst verzin je met zijn allen een stuk of tien vragen, waarop een naam moet worden genoemd als antwoord. Een sportman, een bekende voetbalclub, maar ook namen van rivieren en steden komen in aanmerking. Dan wordt er een letter geprikt uit een krant of een boek en moeten de deelnemers een antwoord bedenken dat met die letter begint.

Germ Kemper

Wie als enige Ajax noemt, als er een voetbalclub met een A wordt gevraagd, krijgt evenveel punten als er deelnemers zijn. Komt hetzelfde antwoord vaker voor, dan gaat er één punt per identiek antwoord af. Hebben van de vijf deelnemers er drie 'atletiek' genoemd als tak van sport met een A, dan krijgen zij alledrie drie punten en de man met 'autoracen' is met vijf punten spekkoper.

Het is dé manier om ruzie te maken, heb ik op een familieweekend vastgesteld. Wij prikten de letter D. DWS? Nee, dat is van vroeger. Dukla Praag kan, Dunfermline is knap gevonden, maar een tikje exotisch. Het gaat toch om topclubs? Nou vooruit, tot en met de eerste divisie. Een Spaanse voetbalclub heet Real of Deportivo, en dus is Deportivo La Coruña niet goed. Donar? Nee, we bedoelden alleen voetbalclubs.

Bij de letter T was ik goed in vooraanstaande sportlieden, omdat ik toevallig geïnteresseerd ben in het verloop van Amerikaanse golftoernooien. Toms, Triplett, Tryba; ik kon er niet genoeg van krijgen.

Nee, dat telde niet, omdat de anderen dat niet konden controleren. Tomba, vooruit, Tigana kon ook nog, hoewel die niet meer als speler actief is.

Toen ik ook nog dubbele punten claimde voor Trinidad en Tobago mocht ik gelukkig weer gewoon gaan zitten lezen.

Wie niet van gezelschapsspelletjes houdt, moet dit letterspel meteen in de strijd gooien als de stemming toch die kant op drijft. Binnen een half uur gaat het alleen nog maar over de regels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden