Dubbele petten van Eerste Kamerleden blijven knellen

Elco Brinkman van Bouwend NederlandBeeld anp

Senatoren die tegelijkertijd als lobbyist werken, in Afrika zouden ze het een bananenrepubliek noemen, schreef oud-PvdA-leider Wouter Bos vandaag in de Volkskrant. Maar kijk dan vooral naar je eigen sociaaldemocratische bananenpartij, reageerde SP-Kamerlid Ronald van Raak. Zoals we afgelopen weekend al schreven, de dubbele petten van de senatoren beginnen steeds meer te knellen.

Tot voor kort vond niemand het vreemd dat iemand tegelijkertijd senator voor het CDA kon zijn en lobbyist voor de Nederlandse sector. Dat veranderde toen de voorzitter van Bouwend Nederland, Elco Brinkman, werd gevraagd naar zijn mening over het woonakkoord van vorige week. 'Positief', zei de voorzitter. Als senator was hij kritischer.

"Artikel 67 luidt: 'Kamerleden stemmen zonder last'", schrijft Bos op de Volkskrant. "Het leiden van een belangenvereniging als Bouwend Nederland is zo'n last." Een te zware last, oordeelt Bos.

Ook Thom de Graaf zal deze last voelen. Hij zit namens D66 in de Eerste Kamer en is voorzitter van de HBO-raad. De media moesten toch echt maar eens onderscheid gaan maken tussen wat De Graaf zegt als voorzitter van de HBO-raad en als D66-senator, aldus een woordvoerder van de senator/voorzitter.

Ronald van Raak is net als Bos kritisch op de dubbelfuncties, maar vraagt zich af waarom de gewezen PvdA-leider niet naar zijn eigen partij kijkt. Naar de senatoren Marleen Barth, André Postema, Klaas de Vries, Ruud Koole en Joyce Sylvester bijvoorbeeld. Van Raak heeft ook kritiek op de rol van Bos zelf, die tegenwoordig partner is bij KPMG. "In 2012 werd Wouter Bos informateur van de regering Rutte II. Daar kon de consultant van KPMG zijn stempel drukken op het nieuwe regeringsbeleid."

"Het is moeilijk om beperkingen op te leggen aan senatoren, die deeltijdpolitici zijn, naast een reguliere baan", schrijft Van Raak. "Hier is denk ik vooral een rol weggelegd voor politieke partijen, die mensen wel of niet op een lijst kunnen zetten."

Tot slot deelt het SP-Kamerlid nog een sneer uit naar de sociaaldemocratische geestverwanten. "Niet in alle politieke partijen zijn zoveel mensen te vinden met zoveel dubbele functies. Die vind je wel bij de PvdA. Mogen wij deze partij dan, op gezag van Wouter Bos, een bananenpartij noemen?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden