Dubbele nationaliteit staat integratie niet in de weg

amsterdam –- Allochtonen met een dubbele nationaliteit voelen zich minder sterk verbonden met Nederland dan allochtonen met alleen de Nederlandse nationaliteit. Ze hebben ook minder vaak autochtone vrienden. Verder verschillen deze groepen nauwelijks als het gaat om mate van integratie, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) die vragen voorlegde aan Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Ze kennen eenzelfde percentage werkenden, hebben hetzelfde beroepsniveau, beheersen het Nederlands op hetzelfde niveau en voelen zich in dezelfde mate thuis in Nederland, zo is te lezen in het rapport ’Dubbele nationaliteit en integratie’ dat is uitgevoerd in opdracht van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken.

Van onze verslaggever

Onlangs leidde de benoeming van de in Marokko geboren Ahmed Aboutaleb als burgemeester van Rotterdam tot discussie omdat hij twee paspoorten bezit. Ook de toetreding van de Turkse Nebahat Albayrak tot het kabinet leidde tot politieke ophef. Marokkanen hebben geen keuze tussen één of twee paspoorten. Volgens de Marokkaanse wet kan vanwege de eeuwigdurende trouw van alle Marokkanen aan de koning ’slechts bij uitzondering afstand worden gedaan van de nationaliteit’. Om Turkse en Marokkaanse Nederlanders toch te vergelijken, schaarde SCP-onderzoeker Jaco Dagevos daarom de Marokkanen die de voorkeur uitspreken voor alleen een Nederlands paspoort onder dezelfde groep als de Turken die daadwerkelijk alleen nog een Nederlands paspoort hebben.

De derde groep die het SCP onder de loep nam, de allochtonen die alleen een paspoort uit het land van herkomst hebben, springt er wel uit. Ze hebben minder vaak werk, willen vaker terug naar hun land van oorsprong en ze voelen zich minder thuis. Zij zijn beduidend minder goed geworteld dan de bezitters van de dubbele nationaliteit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden