dubbele nationaliteit / Mensen met twee nationaliteiten zijn juist de hoop voor het leger

Staatssecretaris Van der Knaap (defensie) wil korte metten maken met de ’non-discussie’ over de loyaliteit van militairen met een dubbele nationaliteit.

door George Marlet

Het is in Den Haag een ongeschreven wet om niet op een kwestie in te gaan als Tweede-Kamerleden daarover vragen hebben gesteld. Staatssecretaris Cees van der Knaap doorbreekt die code welbewust. Alleen al de suggestie dat er wat af te dingen zou zijn op de loyaliteit van Nederlandse militairen met een dubbele nationaliteit, maakt Van der Knaap nijdig. „Hou toch op met die flauwekul. We moeten ons geen probleem laten aanpraten.’’

De krijgsmacht en de politie zijn ongewild betrokken geraakt in de discussie of het mogelijk is met twee nationaliteiten loyaal te zijn aan één land. In de Tweede Kamer heeft Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid) dat aangezwengeld. Daarna ontstond een publicitair zwaan-kleef-aan-effect. Na bewindslieden en Kamerleden lijken nu militairen en politieagenten met een dubbele nationaliteit aan de beurt te zijn.

Volgens staatssecretaris Van der Knaap laten Turkse en Marokkaanse Nederlanders in de krijgsmacht hun ’ultieme loyaliteit jegens de Nederlandse samenleving’ zien. Ze worden uitgezonden naar crisisgebieden om er ’stabiliteit en veiligheid’ te brengen. „Dubbele nationaliteit is bij ons geen discussie. Het zijn prima collega’s die ik kei- en keihard nodig heb. Defensie heeft jaarlijks duizenden nieuwe mensen nodig. Allochtonen zijn voor een belangrijk deel mijn toekomst.” Bij de Raad van Hoofdcommissarissen zijn soortgelijke geluiden te horen. De politiebazen zijn er al ongelukkig mee dat er sowieso over de dubbele nationaliteit wordt gesproken.

De discussie over dubbele nationaliteit en loyaliteit doet pijn bij moslimmilitairen, aldus voorzitter Jan Kleian van de militairenbond Acom. „Ze tonen in Uruzgan meer ballen en loyaliteit dan meneer Wilders ooit aan de dag zal leggen. Vierentwintig uur per dag zijn ze doelwit. En dan start Nederland een debat over loyaliteit. Walgelijk.”

De PvdA-Kamerleden Eijsink en Dijsselbloem willen van de verantwoordelijke bewindslieden opheldering over de regeling voor Turkse Nederlanders. Voor Turkse Nederlanders die bij defensie of politie werken, bestaat sinds 2002 een regeling om de dienstplicht in Turkije af te kopen. Militairen en politiemensen kunnen bij hun werkgever renteloos 6000 euro lenen en twintig dagen buitengewoon verlof krijgen.

Geen van de Turks-Nederlandse militairen heeft de afgelopen drie jaar gebruik gemaakt van de regeling, zegt de staatssecretaris. Het is niet bekend waarom niet, want voor Turkije zijn alle Turkse mannen, overal ter wereld, dienstplichtig.

Tot 1996 nam Turkije er genoegen mee als onderdanen in Nederland dienstplicht vervulden. Sinds die niet meer bestaat moeten Turken aan de Turkse dienstplicht voldoen of deze afkopen, voor ruim 5000 euro. Omdat Turkse aspirant-agenten en -soldaten daardoor in financiële problemen kwamen, bestaat de renteloze lening en de twintig verlofdagen – om mee te doen aan de verplichte basistraining in Turkije.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden