Dubbele nationaliteit mag beslist geen automatisme zijn

De auteur is lid van de CDA-fractie van de Tweede Kamer.

Het CDA heeft zich de afgelopen tijd niet verzet tegen een verruiming van de mogelijkheden om de oude nationaliteit te behouden bij naturalisatie en doet dat nog steeds niet.

Integendeel! Wèl heeft de fractie van begin af aan vraagtekens gezet bij het zonder meer verstrekken van een tweede nationaliteit. Daarvoor kleven er te veel bezwaren aan het hebben van een dubbele nationaliteit. Deze liggen met name op het gebied van het strafrecht, het familierecht en de dienstplicht.

Tot 1991 wogen deze bezwaren voor de CDA-fractie zo zwaar, dat zij zich verzette tegen het verlenen van een dubbele nationaliteit, conform verschillende - ook door Nederland ondertekende - internationale verdragen. Maar op grond van de discussies ten tijde van het kabinet Lubbers-III besloot de fractie te gaan zoeken naar ruimere mogelijkheden voor het behoud van de oorspronkelijke nationaliteit bij naturalisatie.

Blokkade

Wij waren en zijn gevoelig voor het gegeven, dat het voor een volledige integratie van migranten en voor een versterking van hun rechtspositie van belang is, geen absolute blokkades op te werpen voor het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit. Dit was ook de reden dat de CDA-fractie gezocht heeft naar een compromis met de collega's van de PvdA, die de eis afstand te doen van de oorspronkelijke nationaliteit in z'n geheel wilden laten vervallen. Een en ander resulteerde in de ook in het artikel van Rabbae gememoreerde motie Soutendijk-Apostolou.

In de motie is uitgesproken dat het doen van afstand van de oorspronkelijke nationaliteit een individueel keuzemoment moet blijven inhouden. De CDA-fractie heeft bij de indiening van de motie nadrukkelijk aangegeven, dat de verzoeker goede redenen moet kunnen aangeven waarom hij van het doen van afstand afziet; het mag geen automatisme worden.

Voor de aanvrager van de Nederlandse nationaliteit moeten er zwaarwegende - emotionele - redenen zijn om ook de oorspronkelijke nationaliteit te willen behouden. Het gaat met name om die groep legaal in Nederland verblijvenden die zeggen het niet over het hart te kunnen verkrijgen hun oude nationaliteit op te geven, omdat zij daar grote emotionele bezwaren tegen hebben.

Ruimhartig

Kortom: streven naar één nationaliteit voor ingezetenen, maar ruimhartig omgaan met uitzonderingsmogelijkheden.

Juist vanwege de wens en de noodzaak de integratie van vreemdelingen in onze samenleving te bevorderen, stemmen wij in met een ruimhartiger beleid dan in de huidige wetgeving terzake is geformuleerd.

De PvdA en Groen Links willen echter verder gaan. Zij willen niet volstaan met het verruimen van de mogelijkheden om af te zien van de afstandseis, maar willen in het geheel afzien van de nu geldende eis om afstand te doen van de oude nationaliteit. En daar heeft de CDA-fractie zich al gedurende de gehele schriftelijke voorbereiding van het wetsvoorstel tegen verzet. Dat is dus niets nieuws.

Terug naar af

De CDA Tweede-Kamerfractie wil met andere woorden niet dat het beleid terug naar af moet. Wat wij wèl willen is naleving van het toentertijd bereikte compromis door beide partijen. Het is dan ook een verkeerde voorstelling van zaken als Rabbae suggereert, dat het CDA terugkomt op haar eerdere standpunt.

Als de PvdA daarentegen met steun van GroenLinks vast blijft houden aan haar standpunt alsof er nooit een compromis is geweest, dan kan ik, om met de woorden van Rabbae te spreken, de houding van de PvdA niet meer volgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden