Dubbele boodschap van Brussel aan Turkije

De Turkse premier Ahmet Davutoglu en bondskanselier Angela Merkel kondigden een gezamenlijk offensief aan. Beeld afp
De Turkse premier Ahmet Davutoglu en bondskanselier Angela Merkel kondigden een gezamenlijk offensief aan.Beeld afp

Turkije moet haast maken met het tegenhouden van vluchtelingen die naar Europa reizen. Én Turkije moet zijn menselijke gezicht laten zien en de deur openen voor de tienduizenden vluchtelingen die zich melden bij de Syrische grens. Dat is de dubbele boodschap die Brussel afgeeft aan Ankara in een week die in het teken staat van druk diplomatiek verkeer.

Morgen lunchen premier Rutte en zijn Turkse ambtgenoot Davutoglu samen in het Catshuis. De aanpak van de vluchtelingencrisis staat zeker op het menu. Gisteren bracht de Duitse bondskanselier Merkel al een bezoek aan Turkije, dat vooral in het teken leek te staan van samenwerking. Zo kondigden Merkel en Davutoglu een gezamenlijk diplomatiek offensief aan. Ze willen binnen de Verenigde Naties nog eens met name bij Moskou de resolutie in herinnering brengen die in december werd aangenomen. Daarin werden alle strijdende partijen opgeroepen te stoppen met aanvallen op burgers.

Geschokt
Merkel zei geschokt te zijn door de aanvallen op de Syrische stad Aleppo die ze vooral op conto van de Russen schreef. Daarbij kon zij rekenen op instemming van Turkije dat het laatste halfjaar al verschillende keren botste met Rusland over Syrië.

Ook zijn Merkel en Davutoglu van plan de Navo meer te betrekken bij het vluchtelingenvraagstuk. Bovendien zetten Duitse en Turkse rampendiensten per direct een gezamenlijke hulpactie op touw voor de tienduizenden vluchtelingen die zich melden bij de Turks-Syrische grens.

Een heel ander geluid kwam afgelopen dagen uit Brussel, waar eurocommissaris Johannes Hahn (van uitbreiding) Ankara aanmaande resultaten te laten zien na de deal die het eind november met de EU had gesloten. Turkije beloofde toen de vluchtelingenstroom richting de Europese Unie te stoppen. In ruil daarvoor krijgt Ankara 3 miljard euro voor de opvang van vluchtelingen en worden de regels rondom visa voor Turken die naar Europa willen reizen, versoepeld. "We zien nog steeds geen significante afname in het aantal migranten", mopperde Hahn. "En dat terwijl al meer dan twee maanden geleden overeenstemming is bereikt over het actieplan. Turkije zou veel meer kunnen doen, daar twijfel ik niet over."

Morele les
Morgen publiceert de Europese Commissie een rapport over de Turkse voortgang met betrekking tot de 'migrantendeal'. Hahn hamert erop dat voor de komende top van EU-leiders op 18 en 19 februari meer Turkse vooruitgang moet zijn geboekt.

Uit hetzelfde Brussel roerde tegelijkertijd Hahns collega-commissaris Federica Mogherini (buitenlandse zaken) zich. Turkije heeft de morele plicht om de Syriërs die hun toevlucht in Turkije zoeken bescherming te bieden, zei zij. Maar van die morele les was vicepremier Yalcin Akdogan duidelijk niet gediend. "Aan de ene kant zeggen ze tegen ons dat we de grens moeten openen en iedereen moeten opnemen en aan de andere kant mogen we niemand doorlaten. Het is een gewetenskwestie wordt ons gezegd. Maar zijn wij soms de enigen die ons geweten moeten volgen? Waarom nemen jullie ze zelf niet op?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden