Dubbeldam pakt als eerste Nederlander wereldtitel

Gelouterde springruiter is met zijn 41 jaar nog steeds een jonkie in de mondiale top

(ANP)

Een onervaren jonkie van 27 jaar was hij nog, Jeroen Dubbeldam, toen hij met zijn schimmelruin De Sjiem in 2000 in Sydney de olympische titel pakte. Veertien jaar na dat succes schreef de nu gelouterde springruiter uit Weerselo opnieuw historie door met zijn ruin Zenith als eerste Nederlander de wereldtitel te veroveren. Met die twee gouden prijzen op stal mag Dubbeldam zich het icoon van de Nederlandse hippische sport noemen.

In de top van de mondiale springsport is hij eigenlijk nog immer een jonkie, en dat geldt zeker ook voor Zenith. Met zijn 41 jaar was Dubbeldam veel jonger dan zijn drie concurrenten in de Final Four op de slotdag van de Wereldruiterspelen in Caen. Zenith, het paard dat zich pas deze zomer op het allerhoogste niveau manifesteerde, was met zijn tien jaar ook jonger dan de paarden van de Fransman Fabrice Delaveau (Orient Express), de Amerikaanse Beezie Madden (Cortes 'C') en de Zweed Rolf-Göran Bengtsson (Casall Ask).

Er zit dus nog volop toekomst in de combinatie Dubbeldam-Zenith. En dat is een mooi vooruitzicht, zeker met het oog op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Dubbeldam heeft de zekerheid dat Zenith in ieder geval tot en met de Spelen in Brazilië voor Nederland behouden blijft. Die garantie heeft hij gekregen van het Springpaarden Fonds Nederland, de eigenaar van het paard. "Nu kunnen we in alle rust verder", zei Dubbeldam, die in 2011 zijn toppaard Simon zag vertrekken naar de Verenigde Staten.

De gouden euforie was groot gisteren in Normandië, de paardensportprovincie van Frankrijk. "Dit is abnormaal mooi", jubelde Dubbeldam, die niet had verwacht dat het goud in de landenwedstrijd een gouden individueel vervolg zou krijgen. De ruiter vreesde dat de inspanningen van de afgelopen week te veel zouden zijn voor zijn nog jonge en onervaren compaan, maar Zenith liet hem niet in de steek. "Ik ben heel erg trots op hem."

Het werd voor de 22.000 toeschouwers in het Stade d'Ornano een bloedstollende Final Four, waarin de vier finalisten ook een omloop moesten maken op het paard van de concurrenten. Een formule die niet door alle ruiters ¿ inclusief Dubbeldam ¿ wordt omarmd. Zij menen dat je wereldkampioen moet worden op je eigen paard. Nu reed Dubbeldam zijn laatste ronde op Casall Ask van Bengtsson. En Madden zag dat haar paard Cortes 'C' als enige foutloos bleef in de vier omlopen. De amazone zelf werd uiteindelijk derde, mede door een springfout in haar ronde op Zenith.

Dubbeldam bleef gisteren alle vier de doorgangen foutloos, terwijl ook Delaveau niet één balk toucheerde. Maar de lieveling van het fanatiek meelevende publiek ¿ hij woont veertig kilometer van Caen ¿ overschreed met Casall Ask de tijdslimiet, en dat ene strafpunt kostte hem goud. Brons was er voor de amazone Madden, die als enige ervaring had met het rijden van de Finale Four. In 2006 won zij in Aken zilver.

Met de wereldtitel nam Dubbeldam revanche op zichzelf. Tijdens de Wereldruiterspelen van 2002 in Jerez de la Frontera maakte hij ook kans op een plaats in de Final Four. Hij stond met De Sjiem op de vijfde plaats, maar door een ruiterfout werd het geen finaleplaats. Tot op de dag van gisteren had Dubbeldam zich dat niet vergeven. "Dat hoofdstuk kan ik nu afsluiten."

Fouten maakte hij in Caen nauwelijks al was hij donderdag tijdens de finale van de landenwedstrijd met vijf strafpunten wel het schrapresultaat van de ploeg.

Zaterdag nestelde Dubbeldam zich op sublieme wijze bij de beste vier ruiters. Hij begon als twaalfde aan de laatste twee kwalificatie-rondes en met twee nullen legde de nuchtere Twent de druk bij de concurrentie. Het was uiteindelijk de Duitser Deusser die brak. Hij maakte een springfout en belandde buiten de finale. Dat was al de tweede grote domper voor de Duitsers, die ook in de landenwedstrijd van het springen niet op het podium verschenen.

Johan Heins was in 1978 de laatste Nederlander die de Final Four haalde, maar de ondankbare vierde plaats was zijn deel. Goud was er wel voor Franke Sloothaak (1994) en Jos Lansink (2006), maar zij reden toen niet meer onder de Nederlandse vlag. Sloothaak vierde het succes als Duitser en Lansink als Belg.

Door zijn prestaties in Caen krijgt Dubbeldam eindelijk weer de kans om zich op de Spelen te manifesteren. Na het goud met De Sjiem in Sydney verscheen hij niet meer in de olympische arena. In Athene (2004) kon hij zijn titel niet verdedigen omdat De Sjiem niet fit was. In 2008, het jaar waarin hij een been brak, hield een blessure bij Up and Down hem weg uit Peking. Voor de Spelen van Londen (2012) ontbrak het hem aan tijd om zich met Utascha voldoende voor te bereiden. In Rio de Janeiro moet het over twee jaar gebeuren, mits ruiter en paard fit blijven.

undefined

Menners veroveren goud in vierspannen

De Nederlandse menners hebben bij de Wereldruiterspelen in Caen het goud veroverd in het vierspannen. Theo Timmerman maakte het succes van Oranje compleet met de bronzen medaille in het individuele klassement.

Nederland voerde na de marathon op zaterdag het landenklassement al aan en hield de eerste plaats gisteren vast na de vaardigheidsproef. Koos de Ronde maakte een foutje, maar IJsbrand Chardon en Timmerman lieten alle kegeltjes staan. Duitsland behaalde zilver en Hongarije brons. Timmerman, Chardon en De Ronde prolongeerden hun wereldtitel van 2012, toen het WK als apart kampioenschap werd gehouden in het Duitse Riesenbeck.

Timmerman was trots op zijn dubbele succes. "Ik ben blij, de paarden liepen fantastisch. Ik wist dat ik geen fouten mocht maken omdat IJsbrand foutloos was. Tijdens het eerste deel van het parcours reed ik rustig, na poort 17 kreeg ik in de gaten dat het me zou kunnen lukken. Het was lastig om het laatste deel goed af te maken, maar het is gelukt", zei hij over zijn individuele bronzen medaille.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden