Dubbeldam in tijdnood

Waar Wimbledon het mekka van tennis is, daar is Aken het Wimbledon van paardensport. Dat willen ze in de Duitse stad weten ook.

Weltfest des Pferdesports, noemen ze in Aken hun CHIO –wereldconcours, wereldniveau, wereldsport. Het is geen hoogmoed, geen opschepperij, geen overdrijving zelfs. In de tachtig jaar van internationale concoursen die de Aachen-Laurensberger Rennverein organiseert, is het evenement tot de absolute top in de paardensport uitgegroeid. Voor de hippische liefhebber is het gras in het grote stadion even heilig als voor de tennisfan het gras in Wimbledon. En net als op Wimbledon gedijen ook in Aken de tradities. Een daarvan is het ontzag voor de winnaars, die hun leven lang op bewondering en respect kunnen rekenen. Wie eenmaal in Aken de Grote Prijs heeft gewonnen, ziet de organisatie graag terugkomen. Want onze kampioen, zo wordt enigszins kort door de bocht geredeneerd, die is toch eigenlijk ook een beetje wereldkampioen.

Jos Lansink, winnaar in 1992, weet daar alles van. Hij is nog altijd populair in het Rijnland. Zijn faam kreeg in 2006 een nieuwe injectie toen hij op het Aker terrein ook nog eens de échte wereldkampioen werd.

Ook Jeroen Dubbeldam ziet men in Aken graag komen. Dat is wederzijds. De winnaar van de Grote Prijs in 2001 beschouwt Aken als een thuisconcours, al is het dat voor de Twent natuurlijk niet. Het is tekenend dat hij zijn winnende paard De Sjiem juist in Aken van het publiek afscheid liet nemen. Vol emotie, in tranen, zowel bij hem als bij het publiek. In Aken weet men een groot kampioen te eren.

Des temeer is het jammer dat Dubbeldam er dit jaar niet bij is. Het moet verbijten zijn voor de inwoner uit Weerselo dat hij noodgedwongen moet toekijken. Een wilde beweging van een van zijn paarden tijdens een trainingsrit was het begin van een noodlottige kettingreactie waarbij de olympisch kampioen van 2000 van zijn paard viel en kuitbeen en knieschijf brak. Daarbij verbrijzelden ook Dubbeldams ambities om zich op zijn nieuwe paard Up and Down te laten zien, eerst op het NK, dan in Rotterdam en Aken en ten slotte op de Spelen in Hongkong.

Door zijn beenbreuk is Dubbeldam in een herstelrace tegen de klok terechtgekomen. Hij had gehoopt in Aken zijn rentree te maken, maar hoewel hij weer te paard zit –met een brace– kwam het concours in de Duitse stad te snel. Nu resteert hem nog een week om zich te bewijzen en kwalificatie voor de Spelen af te dwingen. Volgend weekend op het internationale concours van Geesteren krijgt hij zijn laatste kans.

Hoe dan ook, zonder Dubbeldam gaat het concours in Aken ook wel door. Met als traditionele opening de oecumenische dienst van jongstleden zondag in het dressuurstadion. Met aanstaande zondag na de afsluitende springrubriek het Abschied der Nationen, waarbij ieder deelnemend land zich nog eenmaal presenteert, vlaggen plechtig gestreken en volksliederen gezongen worden en waarbij het 48.000 man tellende publiek massaal en weemoedig meezingt: Muss i denn zum Stüdtele hinaus (’Moet ik dan de stad verlaten’).

In de tussenliggende dagen staan twee landenwedstrijden op het programma. De springruiters, die de ranglijst van de Super League aanvoeren, verdedigen vanavond hun positie. Het Nederlands dressuurteam streed gisteren en vandaag in de landenwedstrijd. Vanaf morgen rijden de eventingruiters hun wedstrijd, onder wie de Nederlandse kampioen Tim Lips, die hoopt kwalificatie voor Hongkong af te dwingen. Ook de menners komen aan bot, voor hen een goede generale voor het WK-vierspannen, begin september in het Betuwse Beesd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden