Dubbel gevoel bij afscheid

honkbal | Voor de vierde keer op rij won coach Evert-Jan 't Hoen met Neptunus de Holland Series. Hij wilde dolgraag bij de Rotterdamse club blijven, maar het bestuur besliste anders.

Zichtbaar geëmotioneerd genoot coach Evert-Jan 't Hoen van het landskampioenschap dat hij zaterdag met zijn club Neptunus behaalde. Het Rotterdamse honkbalteam won met 4-3 van Amsterdam Pirates en besliste zo in de zesde wedstrijd de Holland Series (4-2). Dat 't Hoen met de landstitel bij Neptunus kan vertrekken deed hem veel. Het afscheid was voor 't Hoen gedwongen. Hij wilde zelf dolgraag door bij Neptunus, maar kreeg onlangs van het bestuur te horen dat het niet met hem verder wilde.

Waarom het bestuur van Neptunus een andere weg in wil slaan, is voor 't Hoen onduidelijk. "Inhoudelijk heb ik daar ook nog niet over gesproken", zegt hij. "Het had voor mij ook geen zin om het daarover te hebben, zo vlak voor de belangrijke wedstrijden tegen Pirates. Een week voor de Holland Series kreeg ik te horen dat ik volgend jaar niet terug mag komen en dat raakte mij. Maar eigenlijk maakt de reden ook niet uit. Ik ben volgend jaar toch geen coach meer van Neptunus."

Met het vertrek van 't Hoen neemt de kersverse landskampioen afscheid van een coach die de club weer de beste van Nederland maakte. In de twee jaar voordat 't Hoen aan het roer stond bij de Rotterdammers, had Neptunus twee keer naast de landstitel gegrepen. Onder leiding van 't Hoen is Neptunus nu vier jaar achtereen de winnaar van de Holland Series.

Geen club was in staat om de Rotterdamse hegemonie tijdens het bewind van 't Hoen te doorbreken. Of het nou Vaessen Pioniers (2013), Kinheim (2015) of Amsterdam Pirates (2014 en dit jaar) was, telkens bleek Neptunus te sterk.

Die dominantie zorgt ervoor dat er soms wat afkeurend naar Neptunus wordt gekeken. Als er een speler bij een andere club wordt weggehaald zorgt dat voor tumult, zoals dat ook onlangs gebeurde toen bleek dat Neptunus gesproken had met Ronald Jaarsma.

Irritatie

De assistent-coach van Amsterdam Pirates is benaderd om volgend jaar 't Hoen op te volgen als hoofdcoach van Neptunus en dat leidde tot irritatie bij Pirates, dat zich met name opwond over het tijdstip - vlak voor de start van de Holland Series - waarop Neptunus dat deed.

Dwayne Kemp, die direct na de wedstrijd tegen Amsterdam Pirates werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de Holland Series, begrijpt wel waar die afkeer richting Neptunus vandaan komt. "We hebben de grootste geschiedenis (Neptunus werd zeventien keer landskampioen, red.) en iedereen wil altijd van Neptunus winnen. Wij komen naar een wedstrijd om gewoon een potje te honkballen, maar overal waar ik kom hoor ik dat clubs ons per se willen verslaan."

't Hoen ziet die aversie die andere clubs tegen Neptunus hebben ook. "Je hoort wel eens geluiden dat wij als Neptunus niks hoeven te doen om kampioen te worden, omdat we het toch wel worden. Dat is natuurlijk onzin. Je zag dat de wedstrijden in de Holland Series tegen Pirates erg spannend waren. Het resultaat had net zo goed andersom kunnen zijn. En de clubs onder Pirates en Neptunus sluiten ook steeds meer aan."

Wat Kemp betreft was Neptunus als beste club van Nederland gewoon doorgegaan met 't Hoen als coach. "Hij is een van de betere coaches die ik heb gehad. Ik snap ook niet waarom hij weg moet. Hoe we volgend jaar zonder hem verder moeten weet ik niet. Daarover is ook nog niks bekend."

Ook 't Hoen weet, na het onverwachte bericht dat hij van Neptunus kreeg, niet hoe zijn loopbaan er verder uit komt te zien. "Welke dromen ik nog heb? In Nederland is hoofdcoach van Neptunus worden het hoogst haalbare en die droom is nu over", zegt hij weemoedig. "Honkbal is mijn passie, maar voorlopig ga ik niks doen en neem ik alle tijd om over mijn toekomst na te denken."

ook legito stopt, na zijn negende titel

Na de vijfde inning leek Neptunus de wedstrijd tegen Amsterdam Pirates te hebben beslist. Christian Diaz zorgde voor een 3-0 voorsprong, nadat een inning eerder al Dwayne Kemp en Raily Legito punten hadden gescoord. Toch dichtten de bezoekers uit Amsterdam nog het gat. In de zevende inning maakten Kenny Berkenbosch en Linoy Croes 3-2, waarna Rashid Gerard voor het gelijkmakende punt zorgde.

Een inning later liep Legito voor Neptunus de winnende 4-3 binnen, waardoor hij afscheid kon nemen met zijn negende landstitel. De 38-jarige Legito maakte na de wedstrijd bekend te stoppen met honkballen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden