Dualisme vreet aan positie Rotterdamse wethouders

Het Rotterdams college van b. en w. maakte gisteren een doorstart, na de derde politieke crisis binnen een jaar. Het dualisme is de belangrijkste oorzaak van de crises.

Drie wethouders weg in tien maanden tijd, de vierde bungelt. Het is de voorlopige eindstand van het politieke seizoen in Rotterdam, met nog twee maanden te gaan tot het zomerreces. Ook de collegepartijen zelf vinden dat wel gortig, getuige het aangepaste coalitieakkoord dat gisterochtend werd gepresenteerd.

Politieke stabiliteit is het uitgangspunt bij de verdeling van de acht wethoudersposten en de beleidsvoornemens. Dat verklaart waarom het CDA met drie raadsleden liefst drie wethoudersposten krijgt in het college dat nu nog stoelt op een meerderheid van één zetel in de gemeenteraad. De christen-democraten vormen de grootste risicofactor. Een interne commissie van oudgedienden is nog altijd doende de verstoorde verhoudingen tussen onderwijswethouder Leonard Geluk en de raadsfractie te herstellen. De toegevoegde wethouder Peter Lamers die goed ligt bij de CDA-fractie, kan daarbij helpen.

En passant is in het programma-akkoord een strijdpunt tussen de fractie en haar wethouder opgelost. Het door Geluk gewenste elektronische kinddossier voor ‘risicokinderen’ (die bekend zijn bij psychische zorg, schoolmaatschappelijk werk of jeugdzorg) komt er. Maar het raadplegen ervan wordt wel aan strenge voorwaarden gebonden.

Om kleinste coalitiepartner GroenLinks (2 raadszetels) nauwer aan het college te binden, wordt de portefeuille van haar wethouder Rik Grashoff (cultuur en integratie) uitgebreid met milieu. Ook daar speelde de dualistische kwestie. Vorig jaar zomer stapte diens voorganger Orhan Kaya op omdat de GroenLinksfractie hem niet in bescherming nam tegen de kritische PvdA.

Aanleiding voor de laatste politieke crisis in de havenstad is het opstappen van de VVD vorige maand uit het college. Hier was eveneens sprake van ruis op de lijn tussen fractie en wethouders. Beide VVD-wethouders onderschreven aanvankelijk het collegevoorstel om de omstreden Zwitserse filosoof Tariq Ramadan in dienst te houden als integratieadviseur. Pas na een heet raadsdebat en dagenlang beraad met de eigen fractie dienden de wethouders Baljeu en Harbers hun ontslag in.

Alleen de PvdA, de met 18 zetels veruit grootste collegepartij, lijkt immuun voor het dualistisch spook. De wethouders Kriens, Schrijer en Karakus zijn nota bene door oppositieleider Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam uitgeroepen tot sterkste bestuurders in het college. De achilleshiel van het doorgestarte college zou echter wel eens de PvdA-fractie zelf kunnen zijn. Fractieleider Peter van Heemst moest heksentoeren uithalen om voldoende fractiegenoten achter het aanblijven van Ramadan te krijgen, die grote moeite hadden met diens anti-homostandpunt. En begin deze week werd Van Heemst teruggefloten door zijn eigen fractie omdat hij geen vierde PvdA-wethouder had bedongen bij de collegeonderhandelingen. Van Heemst gisteren: „Ik vind de politieke kleur van de wethouders vers twee.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden