DSW verlaagt zorgpremie, maar daar is volgens directeur Chris Oomen niets politieks aan

Exterieur van zorgverzekeraar DSW. De zorgverzekeraar verlaagt zorgpremie en eigen risico in 2018. Beeld ANP

Tegen alle verwachtingen in, verlaagt DSW voor 2018 de zorgpremie. Behalve die minieme daling krijgen verzekerden ook een lager eigen risico. Dat maakt de zorgverzekeraar bekend in de week dat de Tweede Kamer debatteert over hoe het verder moet met het alsmaar stijgende eigen risico in de zorg. 

Toch is er niets politieks aan deze beslissing, zegt DSW-directeur Chris Oomen. "Dit is gewoon de uitkomst van een rekenexercitie."

Hoe lukt het DSW om de premie voor 2018 te verlagen met zes euro per jaar?

Oomen: "De zorgkosten vielen in 2017 lager uit dan geraamd en we verwachten dat dit in 2018 opnieuw het geval zal zijn. Daarbij halen we meer geld uit onze eigen reserves dan de Miljoennota veronderstelt. De reserves die we hebben, willen we stap voor stap teruggeven aan onze verzekerden."

Eind 2016 verhoogde DSW de zorgpremie voor 2017 met 111 euro. Is dit een correctie ?

"Vorig jaar hebben we de premie vanwege de stijgende zorgkosten verhoogd. Toen konden we niet zo veel geld uit onze reserves halen als het ministerie had gewild. Dat vonden we niet verantwoord. Komend jaar zetten we meer geld in uit onze reserves. Dat kunnen we nu doen, onder meer omdat de kosten lager zijn dan geraamd."

Hoe komt dat?

"Dat komt onder meer doordat de lonen en prijzen in de zorg minder zijn gestegen dan verwacht, en ook de kosten voor de geestelijke gezondheidszorg vallen mee."

In augustus waarschuwde u nog voor een tegenvaller van vierhonderd miljoen euro voor de zorgverzekeraars, omdat de inkomsten uit een centraal fonds tegenvielen. Wat is daarmee gebeurd?

"Die tegenvaller is er nog steeds. Zonder die tegenvaller hadden we de premie kunnen verlagen met 36 euro per jaar."

Beeld Sander Soewargana

In 2018 ligt uw premie per maand vijftig cent lager dan in 2017. Hoe symbolisch is dat bedrag?

"Dit is niet symbolisch. Dan kun je alles wel symbolisch noemen. Het premiebedrag is gewoon de uitkomst van een rekenexercitie."

DSW verlaagt verder het eigen risico met tien euro naar 375 euro per jaar. Dat noemt u wel 'een symbolisch bedrag'. 

"De verlaging van het eigen risico geeft aan in welke richting ik denk. DSW wil zorgkosten tussen gezonde en zieke mensen eerlijk verdelen. Het eigen risico is ooit bedacht om onnodige kosten te voorkomen, maar het bedrag is nu zo hoog dat we al voorbij dat punt zijn. Het eigen risico is wettelijk verplicht en wordt waarschijnlijk 385 euro, wij betalen daar dus 10 euro aan bij. Ik kan het eigen risico niet nog meer verlagen want dan moet ik de premie weer flink ophogen. Maar deze stap van 10 euro heeft voor mij te maken met fatsoen."

U bent elk jaar de eerste die de zorgpremie bekendmaakt voor het aankomend jaar. Is dat belangrijk voor u?

"We zijn niet zomaar de eerste, de volgende laat altijd een week of zes op zich wachten. Door de eerste te zijn, laten we zien dat we onze zaakjes op orde hebben. We hebben de rekensom nu al gemaakt. Mensen kennen DSW omdat het die verzekeraar is die altijd als eerste de premie bekendmaakt. Daar heb ik geen reclamebudget voor nodig."

Andere verzekeraars

Hoe gaan de vier grote verzekeraars reageren op de actie van DSW, de kleine verzekeraar die de premie (lichtjes) verlaagt? Ze maken later in het jaar hun premie bekend, en volgen DSW vaak: maar niet altijd. Het kan ook afhangen van de stijging die ze vorig jaar bepaalden. Het huidige kabinet houdt in de begroting voor volgend jaar rekening met een stijging van de zorgpremie van 6 euro per maand, terwijl DSW nu feitelijk op nul zit. Vorig jaar was de situatie andersom, toen rekende het kabinet op 3,50 per maand extra terwijl DSW er maandelijks 9 euro extra voor vroeg. Grote verzekeraar VGZ hield het vorig jaar op een stijging van 5 euro per maand, terwijl Menzis koos voor 12 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden