DSW verlaagt premie én eigen risico in 2018

Het hoofdkantoor van DSW Zorgverzekeraar in Schiedam.Beeld anp xtra

Zorgverzekeraar DSW verlaagt volgend jaar de premie van de basisverzekering én, min of meer symbolisch, ook het verplichte eigen risico. Voor directeur Chris Oomen van de Schiedamse zorgverzekeraar is het een principekwestie.

De premie van DSW voor 2018 daalt met 6 euro per jaar naar 1290 euro per jaar, omgerekend 107,50 per maand, voor zowel individueel als collectief verzekerden. Het eigen risico wordt met 10 euro verlaagd naar 375 euro.

"Het is een symbolisch bedrag om te laten zien dat we vinden dat de hoogte van het eigen risico zijn doel voorbijschiet'', zegt DSW-directeur Oomen. Volgens DSW is er geen rechtvaardiging meer voor het huidige niveau van het eigen risico en moeten de kosten eerlijker verdeeld worden tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

De hoogte van het eigen risico is overigens wettelijk bepaald. "Maar in een aantal gevallen mag een verzekeraar daar toch van afwijken'', aldus de directeur.

DSW is traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt. Dat DSW de premie verlaagt is verrassend. In de Miljoenennota hield het kabinet voor 2018 rekening met een stijging van de gemiddelde jaarpremie met 81 euro.

Volgens DSW blijkt de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 mee te vallen ten opzichte van wat in de Miljoenennota 2017 is begroot. Volgens de zorgverzekeraar wordt dit voornamelijk veroorzaakt door een loon- en prijsontwikkeling die lager is dan verwacht. 

Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat de zorgkosten ook volgend jaar lager uitvallen dan begroot.

Wat doet de rest?

Patiëntenfederatie Nederland noemt de verlaging van de premie van de basisverzekering en het eigen risico bij zorgverzekeraar DSW heel verrassend. "DSW zet altijd de trend, de rest van de verzekeraars volgen. Wij vragen ons vooral af wat zij nu gaan doen. Zij kunnen nu moeilijk zeggen, bij ons gaat de premie omhoog'', stelt Thom Meens van de patiëntenorganisatie.

Hij wijst erop dat de DSW-topman ruim een maand geleden nog zei dat verzekerden rekening moeten houden met een hogere zorgpremie volgend jaar. Dat kwam door een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro, waardoor de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog zou gaan.

De Patiëntenfederatie is ook benieuwd hoe DSW de lagere zorgpremie gaat betalen. "Doen ze dit uit eigen zak? Wij zijn vooral benieuwd hoe de andere zorgverzekeraars dit gaan oplossen'', aldus Meens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden