DSM heeft last van waterhoofd

Na afstoten van bedrijfsonderdelen wil concern minder mensen in staf en ondersteunende diensten

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

DSM schrapt de komende twee jaar 900 tot 1100 banen. Ongeveer de helft van die banen verdwijnt in Nederland. Het zijn vooral staffuncties die verloren gaan.

De reorganisatie treft merendeels de ondersteunende diensten van het bedrijf dat onder meer ingrediënten voor voedingsmiddelen en kunststoffen maakt. Het gaat dan om personeel dat zich bezighoudt met informatietechnologie, personeelsmanagement, communicatie en financiële en juridische taken.

DSM heeft de laatste jaren de nodige bedrijfsonderdelen verkocht en zit nu, naar eigen zeggen, nogal ruim in zijn stafleden en in zijn personeel voor ondersteunende diensten. Er werken wereldwijd ruim 21.000 mensen voor het concern. In Nederland zijn dat er nu nog zo'n 5000. Rond een vijfde van de stafleden verliest zijn baan.

De reorganisatie was begin dit jaar aangekondigd. Toen was nog niet bekend hoeveel banen er zouden verdwijnen en waar de (hardste) klappen zouden vallen. Dat blijkt nu in Nederland te zijn en dan met name bij de vestigingen van het concern in Heerlen en Sittard.

De kosten van de reorganisatie bedragen zo'n 150 tot 175 miljoen euro. De besparingen lopen op tot 125 tot 150 miljoen per jaar. Eind 2017 hoopt de DSM-directie dat bedrag aan besparingen binnen te hebben. DSM neemt ook maatregelen om zijn onderzoekcentra goedkoper te laten werken. Het bedrijf heeft op onderzoeksgebied de nodige faam.

Bij deze reorganisatie, gisteren aangekondigd en toegelicht door topman Feike Sijbesma, blijft het niet. In november maakt DSM plannen bekend voor zijn grootste afdeling, Nutrition, die onder meer vitamines en smaakstoffen maakt. Ook bij dat deel van DSM kunnen banen verloren gaan. In Nederland zullen dat er niet veel zijn, de meeste personeelsleden werken elders.

Nutrition is het grootste onderdeel van DSM - goed voor ongeveer 60 procent van de omzet - en over het algemeen goed winstgevend. Uitzondering vormt de productie van vitamine E. Daar legt DSM flink op toe, vooral doordat Chinese bedrijven de vitamine goedkoop produceren. Alleen al in het tweede kwartaal van dit jaar leed DSM een verlies van 30 miljoen euro op de productie van vitamine E. Sijbesma verwacht dat de prijzen voor vitamine E voorlopig laag blijven.

Vitamine E kan cellen in het menselijk lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. De vitamine zit onder meer in brood, noten, zaden, groente, fruit, zonnebloemolie en dieetmargarine. De vitamine wordt ook toegevoegd aan crèmes, zalven en shampoos.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden