DSB zoekt versterking, maar mogelijkheden zijn beperkt

door John Graat

Voor de DSB-schaatsploeg verloopt het seizoen teleurstellend. Coach Jac Orie wordt beperkt in zijn mogelijkheden het team te versterken. Daarom is de hoop gevestigd op Shani Davis.

Mark Tuitert, de blikvanger van de DSB-ploeg bij de allrounders, doet vandaag en morgen via een skate-off in Heerenveen een poging zich te plaatsen voor het WK allround half februari in hetzelfde Thialf. Tuitert wist zich op het EK allround met een teleurstellende achtste plaats niet direct te plaatsen.

Afgelopen weekeinde werd het WK sprint voor het andere uithangbord van de ploeg, Marianne Timmer, een mislukking. Timmer moest halverwege de strijd staken door de naweeën van een griep. De blessuregevoelige Simon Kuipers wist zich niet eens te plaatsen voor het WK.

Ziekte en blessures achtervolgen het team van Jac Orie. Het contrast met de TVM-ploeg is groot. Sven Kramer, Ireen Wüst, Erben Wennemars, Renate Groenewold, Carl Verheijen en Beorn Nijenhuis kleurden de schaatswinter tot dusver groen. Orie zegt daar ’totaal niet mee bezig’ te zijn. „Drie jaar geleden was het andersom. Toen wonnen wij alles. Wij hebben nu een kleinere ploeg en dan ben je kwetsbaar.”

De ervaringen deze winter hebben intern inmiddels tot gesprekken geleid over de vraag hoe het de komende jaren anders en beter moet. DSB, het bedrijf van AZ-voorzitter en schaatsliefhebber Dirk Scheringa, heeft zich bereid verklaard het budget flink te verhogen. Orie wil zijn ploeg graag uitbreiden. De mogelijkheden daartoe zijn in het huidige commerciële bestel echter beperkt.

DSB wil het liefst Nederlanders in de ploeg (‘net als bij AZ’, aldus manager Toon Gerbrands) maar dat is niet eenvoudig. Tussen de merkenteams is een gentlemens agreement gesloten: rijders die onder contract staan mogen niet benaderd worden. In 2000 kon dat nog wel. Toen deed Scheringa een heimelijke overval op het SpaarSelect-team van Peter Mueller. Nu moet DSB afwachten of bij TVM of Telfort (Bos, Groothuis, Smit) ontevreden schaatsers aansturen op een vertrek.

Orie: „Vorig jaar was het lang onzeker of onze ploeg wel zou doorgaan. Ik kon niemand zekerheid bieden. TVM kon dat wel en had dus geen concurrentie.” Gerbrands: „TVM heeft het op tijd en goed gedaan. Daarom is voor ons de spoeling nu dun.”

Pas kort voor de Winterspelen van Turijn stapte DSB erin. Orie besloot met een kleine kern van zijn oude ploeg verder te gaan. Zonder Wennemars, die hij wegstuurde en in de armen van TVM dreef. Het DSB-team werd aangevuld met de Amerikaan Carpenter, de Fransman Contin en de jongeren Ted-Jan Bloemen en Boris Kucsmirak. De laatste twee bleven dit jaar ver verwijderd van het internationale niveau. Gerbrands: „Een van de moeilijkheden nu is dat het niveau de laatste jaren zo omhoog is gegaan dat het voor jongeren langer duurt voordat ze aanhaken.”

Toch wil Orie vasthouden aan zijn visie om te werken met talenten die eventueel in 2010 op de Spelen van Vancouver kunnen scoren. Sjoerd de Vries (Jong Oranje) en Ben Jongejan (gewest Zuid-Holland, zevende op het NK allround) zijn serieuze opties. Sprintster Margot Boer eveneens. Orie: „Voor de trainingen van Tuitert en vooral Kuipers hebben we goede rijders nodig, het liefst mannen die beter zijn dan zij. Dan kunnen ze ook mee naar World Cups. Als die in Nederland moeilijk te vinden zijn, zullen we naar het buitenland moeten kijken.”

De beste optie heeft DSB al onder contract. Shani Davis rijdt als lid van de Amerikaanse ploeg met DSB rond. Hij maakt alleen nog geen deel uit van het team van Orie. De Amerikaan traint nu in Calgary. Hij heeft al te kennen gegeven open te staan voor een overstap naar Nederland. Orie gaat binnenkort met hem praten. „Ik wil de ploeg uitbouwen en stabieler maken. Shani zou zowel voor Simon als Mark veel kunnen betekenen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden