Ds. Hudig zei reisbede van Ierse St. Patrick

AMSTERDAM - Veel lezers van Trouw zochten gisteren vergeefs naar de tekst van 'die mooie en zo toepasselijke zegenbede', die ds. Hudig dinsdag uitsprak aan het einde van de uitvaartdienst van prinses Juliana. Die omissie willen we graag goedmaken.

Van onze redactie religie & filosofie

Ds. Hudig sprak de volgende woorden:

De Eeuwige zij vóór u om u de weg te wijzen ...achter u om u in de rug te sterken ...naast u als goede vriend ...om u heen als beschermende mantel ...en in u als liefde en vrede

De door haar uitgekozen tekst is een bekorte bewerking van een keltische reiszegen. De oorspronkelijke tekst van deze zegenspreuk wordt toegeschreven aan de 7de-eeuwse Ierse monnik St. Patrick, een van de grondleggers van het Europese christendom. Deze zegen, waarvan hieronder de volledige onbewerkte vertaling volgt, werd vroeger uitgesproken als iemand afscheid nam of op reis ging, wat als een spiritueel gebeuren werd opgevat.

De Heer zij vóór u om u de juiste weg te wijzen.

De Heer zij achter u om u in de armen te sluiten en om u te beschermen tegen gevaar.

De Heer zij onder u om u op te vangen wanneer u dreigt te vallen.

De Heer zij in u om u te troosten als u verdriet hebt.

Hij omgeve u als een beschermende muur, wanneer anderen over u heen vallen.

De Heer zij boven u om u te zegenen.

Zo zegene u God, vandaag, morgen en in der eeuwigheid.

Amen.

Behalve een Ierse heilige uit het verre verleden viel ook een 20ste-eeuwse Nederlandse liedjesschrijver de eer ten deel bij de begrafenis van de prinses te worden aangehaald.

,,Mensen hoeven niet bang te zijn”, citeerde ds. Hudig prinses Juliana in haar preek. De zekerheid waarop dat stoelde, formuleerde Hudig zo: ,,Er is geen einde aan het laatste einde, alleen een eeuwig nieuw begin.” Die zinsneden zijn ontleend aan een gedicht van Lennaert Nijgh (1949-2002). Hij schreef de tekst van 'Tegen beter weten in', opgenomen in 'Ik doe wat ik doe', in 1970; zijn toenmalige echtgenote Astrid Nijgh schreef er muziek voor en het stond op het repertoire van Rob de Nijs:

Er is geen einde aan het laatste einde, er is alleen een eeuwig nieuw begin, dan zal ik daar onmiddellijk in geloven, tegen beter weten in.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden