Ds. Eschbach slikt alsnog 'diabolische anti-liefde' in

AMSTERDAM - Hij 'betreurt' het en noemt het 'fout'. In Gods Meesterwerk, een themanummer dat het Evangelisch Werkverband alle Sow-kerkenraden toestuurde, heette homoseksualiteit nog 'diabolische anti-liefde' en 'geperverteerd'. Nu neemt EW-voorzitter ds. Hans Eschbach die woorden terug.

Al accepteerden de Samen-op-wegkerken eind vorig jaar de zegening van homorelaties, de strijd erover is nog niet gestreden. Morgenavond gaat Eschbach in discussie met ds. Peter Verhoeff, voorzitter van het predikantenplatform 'Op Goed Gerucht' en Bert de Leede, een van de rectoren van het theologisch seminarium van de Sow-kerken Hydepark.

,,Hij neemt die termen echt terug'', zegt Verhoeff. ,,Ik heb de indruk dat hij dat doet onder druk van de negatieve publiciteit, vooral in Trouw.'' Deze krant schreef naar aanleiding van Gods Meesterwerk 'Evangelische jacht op homo's geopend'. Het orthodox-protestantse Nederlands Dagblad vond het 'vragen om een aanklacht bij justitie'.

In Trouw distantieerde Eschbach zich eerst niet van de bewoordingen in Gods Meesterwerk -dat verder mild-conservatief van toon is. Hij deed dat ook niet na een Open Brief van 'Op Goed Gerucht'. Eerder deze week liet het EW de gewraakte termen alsnog in de overgebleven nummers van EW Actueel afplakken, gaf toe dat 'de aanleiding tot de misverstanden in het woordgebruik van het door haar gepubliceerde artikel ligt en biedt daarvoor haar excuses aan'. Toch geeft het EW ook Trouw de schuld wegens het publiceren van een 'hetze-achtig artikel'.

Het inslikken van de omstreden termen betekent niet dat Eschbach zijn verzet tegen het kerkelijk homohuwelijk binnen de Sow-kerken opgeeft. Hij vindt hierbij de orthodox-hervormde Gereformeerde bond aan zijn zijde.

Eschbach verwijt de Sow-kerken dat ze in het pastoraat alle accent leggen op acceptatie van homoseksuelen, terwijl ze niet op de mogelijkheid van genezing wijzen noch op onthouding van homoseksuele handelingen.

Verhoeff bekritiseert die voorstelling van zaken. De homo's die hij kent ,,dénken niet aan onthouding, en genezing is helemaal pijnlijk, alsof het een ziekte is''. Maar als homo's op grond van hun overtuiging zich willen onthouden, ,,dan heb je hen als predikant te steunen'', zegt Verhoeff.

Opmerkelijk is dat ook De Leede, zelf 'bonder' maar sprekend op persoonlijke titel, Eschbach corrigeert. De Leede wijst erop dat de bijbelteksten waarop Eschbach een beroep doet om homoseksualiteit af te wijzen, 'cultuurgebonden' zijn en, als ze al over homoseksualiteit gaan, niet zomaar van toepassing zijn op homoseksuelen nu.

De Leede is vóór de regeling zoals de Sow-kerken die hebben afgesproken: de plaatselijke kerkenraad mag beslissen of zijn kerkelijke gemeente homoseksuele paren de zegen meegeeft of die weigert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden