Drumsticks met abrikozen-sojasaus

De culinaire etymologie kent een heleboel leuke verhalen, maar weinige halen het bij de herkomst van worcester(shire)sauce; een smaakversterker waar we met een beetje pech nooit van gehoord zouden hebben.

De ontstaansgeschiedenis voert terug naar het midden van de negentiende eeuw. In het Engelse plaatsje Worcester stond een drogisterij genaamd 'Lea Perrins', die werd geleid door de heren Lea en Perrins. Een klant - naar verluidt een hoge ambtenaar die net uit de tropen was teruggekeerd - liet bij de drogist een traditioneel Indisch recept maken van zijn meegenomen vruchten. Het brouwsel werd opgeslagen in een houten vat en in de kelder gezet.

Volgens één versie van het verhaal kwam de klant zijn recept nooit meer ophalen, een andere variant stelt dat de smaak hem niet beviel. Hoe dan ook, het mengsel bleef jaren in de kelder liggen en begon - waarschijnlijk omdat sojasaus tot de ingrediënten behoorde - te gisten.

Vlak voordat de drogist het vergeten vat bij het vuilnis wilde zetten, proefde hij de inhoud nog even, en ontdekte tot zijn stomme verbazing dat deze een metamorfose had ondergaan. Hij sloeg de pittige saus op in flessen, verkocht ze, en begon met de productie van wat we nu kennen als de beroemde 'Lea & Perrins Worcestershiresauce'.

In onderstaand recept speelt de worcestersauce (spreek uit: woestersaus) een ondergeschikte maar niet onbelangrijke rol.

Meng de jam, sojasaus, ketchup en mosterd tot een gelijkmatige saus. Bespaar geld en gebruik de goedkoopste jam: de smaak wordt er niet minder van.

Rangschik de kippepoten dicht tegen elkaar aan in een ovenschaal. Besprenkel ze met wat worcestersauce.

Giet de saus over de kippepoten en zorg dat ze allemaal bedekt zijn. Bak een uur in de oven op 200 graden. Keer de poten halverwege.

Tip: Zorg voor een stapel servetten; tussen de vingers zijn deze drumsticks echt het lekkerst.

Ingrediënten voor vier personen:

1 pot abrikozenjam (450 gram)

1/3 kop sojasaus (zoet)

3 eetlepels ketchup

2 eetlepels mosterd

15 kippepoten

worcestersauce

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden