Drukte in milieuklooster

Trouw schrijft zaterdag 22 januari over de moeilijkheden rond het franciscaans milieuproject (het milieuklooster) in Stoutenburg. De toekomst ervan is bedreigd omdat de eigenaar, het Utrechts Landschap, liever met een rijkere huurder in zee lijkt te willen gaan. Marco Glastra van het Utrechts Landschap maakt een wel erg flauwe opmerking: of een landgoed van elf hectare wel de meest geschikte plek is voor een 'handjevol bewoners'.

Stoutenburg Guy Dilweg en franciscaan

Dat is flauw, dan kun je net zo goed zeggen dat de 4500 hectare die het Utrechts Landschap beheert wel erg veel is voor de anderhalve man en een paardekop van het secretariaat van het Utrechts Landschap. Het gaat er toch niet om hoeveel mensen er wonen. Het gaat erom wat er met het landgoed gebeurt.

Om een idee te geven: een honderdtal vrijwilligers leert er elk jaar op een andere manier om te gaan met de natuur. Honderden cursisten gebruiken het landgoed als oefenmateriaal voor hun lessen 'In Resonantie met de Natuur'. Een paar duizend conferentiegasten strekken er de benen en genieten van de rijkdom en variëteit van de natuur. De communiteit gebruikt het landgoed als demonstratieproject voor ecologisch bosbeheer, vergroting van de soortenrijkdom en voor een biologische moestuin, één van de mooiste in Nederland. En verder is bijna het hele landgoed als park opengesteld voor wandelaars. Hoezo elf hectare voor 'een handjevol bewoners'?

Nu dit rechtgezet is heeft het Utrechts Landschap misschien goede reden om zijn plannen te herzien. Ten voordele van de mensen die de verbondenheid met de natuur niet alleen prediken, maar ook in praktijk brengen. En niet alleen voor zichzelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden