Druksels en spetterende affiches van Werkman

Museum Drachten had al plannen om uit te breiden. De nieuwe vleugel is nog harder nodig, nu het museum in één klap bijna vijfhonderd werken in langdurig bruikleen heeft gekregen. Het gaat om twee particuliere collecties van de familie Werkman. De ene omvat vierhonderd stukken, waaronder veel onbekend werk, van kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman (1882-1945). Daarnaast kreeg het museum tachtig objecten van diens zoon Tap (1921).

De bruikleen van beide Werkmannen is zeer gevarieerd en omvat schilderijen, druksels, schetsen, beelden, bijzondere uitgaven en affiches. Directeur Paulo Martina: "De familie kwam bij ons omdat ze gecharmeerd is van dit museum. Ook past de aanwinst goed in de collectie."

Sinds 2010 concentreert het museum zich op de (internationele) avantgarde uit het interbellum en het naoorlogse modernisme. "Vorig jaar schonk schrijver K. Schippers zijn Holland-Dada-archief al aan ons. Met deze bruikleen erbij hebben we definitief de erkenning gekregen dat we een van de belangrijkste musea voor moderne kunst zijn in het noorden van Nederland."

Van concurrentie met het Groninger Museum, dat met het Stedelijk Museum Amsterdam ook een grote collectie van Werkman heeft, is geen sprake, benadrukt Martina. "Met ons accent op de avantgarde vullen we elkaar juist aan."

De Groningse kunstenaar Hendrik Werkman werd vooral bekend als drukker van de kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hij maakte kleurrijke druksels en spetterende affiches en experimenteerde met composities van vormen en letters. Ook kon hij goed dichten en schrijven. In de oorlog verzorgde hij voor de clandestiene uitgeverij De Blauwe Schuit uitgaven die kritisch waren over de nazi's. Hij moest het met de dood bekopen: drie dagen voor de bevrijding werd hij gefusilleerd.

Een belangrijk deel van de werken uit deze bruikleen is t/m 21 juni te zien in Museum Drachten op de tentoonstelling '3 generaties Werkman'. Naast vader en zoon Werkman is daar ook kleinzoon Arne (1960) vertegenwoordigd. Hij is componist en van zijn composities worden regelmatig concerten gegeven in het museum.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden