Druk PvdA op Moorlag neemt toe

Kamerlid William Moorlag van de Partij van de ArbeidBeeld ANP

Het Kamerlid Moorlag legt zich niet neer bij vertrek na meewerken aan een 'schijnconstructie'.

Met topberaad achter de schermen probeert de PvdA de crisis te smoren over de positie van Kamerlid William Moorlag, die in zijn vorige functie als directeur van een sociale werkplaats heeft meegewerkt aan een ‘schijnconstructie’. Het partijbestuur wil dat Moorlag zijn Kamerzetel opgeeft.

Mogelijk komt vandaag de PvdA-Tweede Kamerfractie bijeen, dan wordt de druk op Moorlag nog verder opgevoerd.

De druk op het Kamerlid is enorm, want ook de fractie van de Tweede Kamer dringt aan op zijn vertrek. Probleem: Moorlag weigert vooralsnog op te stappen, de fractie kan hem niet dwingen. In het ergste geval dreigt een scheuring van de Tweede Kamerfractie, die nu nog negen leden telt.

Sinds Trouw vorige week berichtte over de rechterlijke uitspraak, zit de partij met de kwestie in de maag. De rechter sprak uit dat de sociale werkplaats Alescon in Drenthe, waar Moorlag tot oktober directeur was, arbeidsgehandicapten ongelijk heeft behandeld. Nieuwe mensen kregen geen vast contract meer, maar werkten via een uitzendconstructie, met minder loon en soberder arbeidsvoorwaarden. Ze deden hetzelfde werk.

Pijnlijk vonnis

Het vonnis is pijnlijk voor de PvdA-fractie, omdat die juist strijdt tegen schijnconstructies. Wat de zaak compliceert, is dat de constructie destijds een breed politiek en maatschappelijk draagvlak had. De vakbonden, gemeenten en ook de PvdA-Kamerfractie waren er in 2011 nog positief over. Zij hoopten dat zo meer arbeidsgehandicapten een werkplek konden krijgen, in een tijd dat het kabinet net fors had bezuinigd op sociale werkplaatsen. Het werd gezien als het minste van twee kwaden. Pas in 2015 kwam er discussie. De FNV, die eerder instemde, uitte alsnog bezwaren.

PvdA-leider Asscher heeft zijn kerstvakantie bellend en append doorgebracht, om de crisis te bezweren die in de partij ontstond. Asscher vond aanvankelijk dat Moorlag kon aanblijven. Maar dat standpunt werd al snel onhoudbaar. Het partijbureau kreeg boze mails van leden en de jongerenafdeling eiste een ledenraad.

Asscher kreeg in het oudejaarsweekeinde te maken met een assertief partijbestuur, onder leiding van voorzitter Nelleke Vedelaar. Vrijdag gaf het partijbestuur binnenskamers al aan Moorlag de boodschap dat hij beter de eer aan zichzelf kan houden, bevestigen bronnen in de PvdA. Het hele weekend van Oudjaar is druk overleg gevoerd tussen Moorlag, de fractie en het partijbestuur.

Geen steun partijtop

Geen van de betrokkenen wil iets zeggen, zolang het interne beraad duurt. William Moorlag liet via Twitter weten dat hij eerst een onafhankelijk onderzoek wil naar zijn integriteit. Hij staat in de PvdA nog niet helemaal alleen, want juist uit Groningen vallen oud-wethouders en sommige partijafdelingen hem bij. Maar de steun van de top van de partij is Moorlag kwijt, valt op te maken uit een andere tweet van hem: “Zo-even fractievoorzitter en politiek leider PvdA telefonisch gesproken, op waardige toon. We hebben een agreement to disagree moeten sluiten.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden