Druk op VN om vredesmacht

Portugal probeert door intensief diplomatiek overleg te bereiken dat de VN-Veiligheidsraad zo spoedig mogelijk besluit een internationale vredesmacht naar Oost-Timor te sturen. Ook Australië is voorstander van het snel sturen van een kleine VN-troepenmacht naar Oost-Timor.

Volgens bronnen bij de Portugese regering heeft premier Guterres het probleem besproken met zijn Nederlandse ambtgenoot Kok. Nederland is deze maand bij toerbeurt voorzitter van de Veiligheidsraad.

De Veiligheidsraad zou afgelopen nacht in spoedzitting bijeenkomen. Pro-Indonesische milities hebben nadat de uitslag van het referendum over onafhankelijkheid bekend was gemaakt, in het weekeinde opnieuw ongehinderd kunnen huishouden in de Oost-Timorese hoofdstad Dili. Volgens ooggetuigen zijn daarbij zeker tientallen doden gevallen.

Volgens de Portugese diplomatiek vertegenwoordigster in Oost-Timor, Ana Gomes, is zelfs honderd doden een 'terughoudende schatting'. ,,Alle informatie wijst erop dat er een slachting plaatsvindt'', zei ze.

De Oost-Timorese verzetsleider Ramos Horta zei te vrezen voor een 'menselijke catastrofe'. Niet alleen als gevolg van het optreden van de pro-Indonesische milities, maar ook omdat tienduizenden vluchtelingen die het geweld zijn ontvlucht, verstoken zijn van voedsel en medische voorzieningen.

De Indonesische president Habibie riep de Oost-Timorezen zaterdag in een televisietoespraak op tot zelfbeheersing en zei de ordetroepen, die de milities tot nu toe voor iedereen zichtbaar ongehinderd hun gang hebben laten gaan, opdracht te hebben gegeven de onruststokers hard aan te pakken. Minister van defensie Wiranto vertrok gisteren met andere hoge regeringsvertegenwoordigers naar Dili voor overleg met plaatselijke autoriteiten en leden van de VN-missie die het referendum heeft georganiseerd.

Ruim 5 000 mensen vertrokken vanuit de haven van Dili per veerboot naar nabijgelegen eilanden, waar voorbereidingen worden getroffen voor de opvang van 100 000 mensen.

Australië begint vandaag met de evacuatie van niet-essentieel VN-personeel en van Australische burgers uit Oost-Timor naar Darwin.

De meerderheid van de honderden buitenlandse verslaggevers en praktisch alle Indonesische journalisten zijn gisteren uit Dili geëvacueerd, nadat het geweld steeds directer tegen hen werd gericht. Een half dozijn buitenlandse journalisten, veelal freelancers, heeft ondanks het toenemende gevaar besloten te blijven om verslag te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden