- Druk op Serviërs met knoet en stroopkwast - Albanië roept hulp van de Navo in

ROME (Reuters, AFP, AP) - De Contactgroep voor het voormalige Joegoslavië heeft een akkoord bereikt over nieuwe sancties tegen Belgrado.

De grootmachten dreigen de Joegoslavische tegoeden in het buitenland en de buitenlandse investeringen in Joegoslavië te bevriezen als president Milosevic geen dialoog met de Albanese meerderheid in Kosovo aangaat over de toekomst van het omstreden gebied.

Daartoe hebben vertegenwoordigers van de zes landen die de Contactgroep vormen (Groot-Brittannie, Frankrijk, Duitsland, Italië, Rusland en de VS) in Rome besloten.

De ambtelijke vertegenwoordigers van de betrokken landen wisten te voorkomen dat de contactgroep ruziënd uiteen zou vallen. De VS hadden ingezet op een hard programma om Belgrado tot een ander beleid te dwingen. Washington dreigde desnoods alleen verder te gaan.

De overeenstemming werd gemeld door Jacques Blot, directeur politieke zaken van het Franse ministerie van buitenlandse zaken. De ministers van buitenlandse zaken moeten de besluiten nog goedkeuren.

Parallel met de sanctiedreiging wil de Contactgroep een 'impuls' geven met 'stimulerende maatregelen'. Zo wordt Joegoslavië in het vooruitzicht gesteld dat het volwaardig mag meedoen aan de internationale organisaties, als het zijn leven betert. De maatregelen vallen zo te omschrijven als 'een pakket van de knoet en de stroopkwast'.

Het conflict tussen de Servische machthebbers en de ongeveer 1,8 miljoen Albanezen die in Kosovo de meerderheid vormen, heeft dit jaar al ongeveer honderd mensen het leven gekost.

Premier Fatos Nano van buurland Albanië riep de Contactgroep op Navo-troepen in Albanië te stationeren. Dat moet voorkomen dat het conflict van Kosovo naar Albanië overslaat. “Gegeven de situatie denken we dat de aanwezigheid van de Navo in Albanië broodnodig is als factor van druk en veiligheid tegen het conflict.”

Het geweld in Kosovo duurt voort. Bij een begrafenis van drie Albanezen in het zuidwesten van Kosovo hebben Servische militairen volgens Albanezen een 26-jarige man gedood.

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Servische en de Joegoslavische autoriteiten gevraagd een einde te maken aan 'moorden en martelingen' in Kosovo. Zij roept de Contactgroep op zich ervoor in te spannen dat Joegoslavië zich verplicht de mensenrechten in de Servische provincie te respecteren. Daar moet volgens de organisatie ook internationaal toezicht op komen. Verder moet Joegoslavië ervan worden weerhouden bewijzen van gruweldaden te verbergen en te vernietigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden