Druk op CDA is nu compleet

Politiek Den Haag maakt zich op voor een pittige discussie over begrotingsregels in tijden van economische crisis.

Het kabinet buigt zich binnenkort over het verloop van de inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid, om te kijken of de begroting voor 2009 moet worden bijgesteld.

Vorige week kwamen de eerste aankondigingen van massaontslagen bij grote (half-)Nederlandse ondernemingen als Philips, ING en Corus. Weliswaar is nog niet duidelijk hoeveel arbeidsplaatsen in Nederland verdwijnen, maar voor premier Balkenende was het aanleiding om afgelopen vrijdag na het wekelijkse kabinetsberaad zijn zorgen uit te spreken over de onzekerheid over baan en inkomsten die veel huishoudens begint binnen te dringen.

Of je onder die omstandigheden strak moet vasthouden aan de grenzen van het overheidstekort zoals die in het regeerakkoord vastliggen, is één van de vragen waarop het kabinet een antwoord zal moeten geven.

De afspraken houden in dat in 2011 een duurzaam overschot van 1 procent wordt bereikt, én dat de overheid bezuinigt als het tekort boven de 2 procent uitkomt. Dat laatste is, tenzij zich een wonder voordoet, volgend jaar aan de orde.

Het CDA heeft al aangegeven dat het wil vasthouden aan de bovengrens van 2 procent. Strikte toepassing van de begrotingsafspraken zou dus maar één mogelijke uitkomst van de discussie opleveren: bezuinigen. Ook voor de ambtenaren van Financiën staat de grens van 2 procent niet ter discussie. Maar hun politieke baas minister Bos denkt daar anders over, met in zijn kielzog de PvdA. De sociaal-democraten wijzen op het risico dat bezuinigingen de teruglopende economie alleen maar verder in het slop zullen helpen.

Pikant is dat ook premier Balkenende er wat soepeler in staat dan het CDA. Hij kan zich voorstellen dat het tekort hoger uitkomt dan 2 procent als de overheid zich genoodzaakt ziet de economie met investeringen een duw vooruit te geven.

In die discussie heeft nu ook de ChristenUnie positie gekozen. De kleinste coalitiefractie vindt dat de begrotingsregels moeten worden losgelaten als daarmee de economie kan worden gestimuleerd.

Met de opstelling van de ChristenUnie is de druk op het CDA nu compleet. De christen-democraten weten de belangrijke tandem minister-president/minister van financiën tegenover zich én beide coalitiepartners.

Het opstellen van de begroting voor 2009 ging na de zomer van 2008 nog in grote eendracht, de discussie over het bijstellen ervan zal uitwijzen of de coalitiepartijen dat weten vol te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden