Druk met een uit de hand gelopen grap Feestband van Rotterdamse corpsstudenten maakt furore Hermes House Band scoort met lalalalala bij I will survive

Hoe is het mogelijk dat je met een matige cover van een wereldhit op nummer één in de top 50 kunt komen, alleen omdat er zo gezellig Hollands 'lalala' op wordt gezongen?

Misschien is dat juist wel de verklaring: 'gezellig' en 'Hollands'. “Een uit de hand gelopen grap”, zeggen de leden van de Hermes House Band over het plotselinge succes dat ze hebben met 'I will survive', een discokraker waarmee Gloria Gaynor ooit de dansvloeren vulde.

Helemáál tot hun verbazing is de feestband van de Rotterdamse studentensociëteit Hermes (zeg maar het corps) sinds kort in de armen gesloten door het supporterslegioen van voetbalclub Feyenoord. Van het nummer 'Rotterdam', notabene in keurig Goois gezongen, is inmiddels een speciale 'Feyenoord'-versie opgenomen, die ook stijgt in de hitparade. Voorlopig hoogtepunt in de Hermes House-gekte: het optreden op 4 december tijdens de rust van de wedstrijd Feyenoord-Vitesse in een afgeladen Rotterdamse kuip.

Het succes kan niet op, lijkt het. Op naar de volgende hit en een lange reeks optredens? In het geval van de Hermes House Band ligt dat iets anders. “Het is en blijft een studentenband”, zegt Mark Snijders, voormalig toetsenist van de band en oprichter van het platenmaatschappijtje dat de cd's van de Hermes House Band uitbrengt.

“Wie afgestudeerd is gaat er uit, dat zijn de regels. Daarom moeten we ons nu ook erg inhouden. Als je nu alles gaat aanpakken en het ene na het andere optreden doet, dan schep je problemen voor de volgende bezetting van de band. Bovendien is het een fééstband, bij de optredens zelf moet het ook feest zijn. Als je vijf keer per week optreedt, is dat natuurlijk niet meer zo. Het moet wel leuk blijven.”

Snijders (27), afgestudeerd in de bedrijfskunde, verzorgt naast het platenlabel ook de promotie van de band. Hoewel hij losjes en gezellig vertelt “hoe het nou toevallig allemaal zo gekomen is” wekt hij de indruk zeer weloverwogen met zijn “uit de hand gelopen grap” bezig te zijn. Hij draagt voor de gelegenheid een roze feestbloes met ruches en kleurige bretels. Het bijbehorend colbertje ligt nog in de auto.

Ook zanger Olav Smits (26) is flink uitgedost met rode pet en dito trui, een behoorlijk contrast met de strakke inrichting van Mondriaan-café de Unie. Straks moeten ze cd's signeren in de Free Recordshop op de Lijnbaan. “Lachen hoor!”, zegt de joviaal lachende Smits, met een enigszins hese, harde stem. En na het signeren gaat de hele band naar het 'kerstcircus', een jaarlijkse kerstparty waarvoor allerlei Nederlandse artiesten uitgenodigd worden. “Het zal wel een Glamourland-achtige toestand worden”, zegt Snijders. “En daar lopen wij dan ineens tussen. Geen idee wat het precies is. Maar het leek ons wel leuk om eens te zien wat er allemaal gebeurt.”

'Corpsballen' zijn ze absoluut niet, zeggen ze. Eigenlijk balen ze van al die vooroordelen over het corps, over brallende studenten enzo. Dat wordt er altijd bij gehaald. Toch moeten ze zelf wel lachen om het verhaal in de 'Hand in hand', het supportersblad van Feyenoord, waarin drummer Philip van der Ent vertelt dat zijn vader 'aandeelhouderskaarten' had, zodat hij als kleine jongen altijd kon gaan kijken en dat hij als het regende op de eretribune mocht zitten. Niet helemaal Rotterdammers van de straat dus. Maar dat geeft allemaal niets. Pas hebben ze nog opgetreden bij de supportersvereniging, “één groot feest, hardstikke leuk.”

De Hermes House Band bestaat nu twaalf jaar in wisselende bezetting. “Het was echt een samengeraapt zootje in het begin, voornamelijk lachen”, zegt Olav Smits, die zelf sinds twee jaar bij de band zingt. “De eerste keer stond er vijf man op het podium, de tweede keer meteen vijftien. Langzaam kwam er toen wat meer structuur in. We zijn nu met z'n elven, negen mannen, twee zangeressen. Die komen dus van buiten Hermes, waar alleen jongens lid van kunnen zijn. Maar met zangeressen erbij kun je een veel breder repertoire brengen. Optreden doen we vooral op studentenfeesten en gala's. Het repertoire is heel breed, van Nederlandstalig tot house en hardrock. Ieder van ons heeft weer een andere smaak.”

In het verleden zijn in het Rotterdamse al eens in eigen beheer cd's uitgebracht, zelfs toen de meeste studenten nog niet over de luxe van een cd-speler beschikten. 'I will survive', altijd al erg populair in studentenkringen, staat sinds jaar en dag op het live-programma en verscheen in 1993 al eens op een cd. “Dat nummer werd veel in kroegen gedraaid en op die manier is het toen ook 'ontdekt' door Willem van Schijndel van de Deurzakkers, van de carnavalshits”, vertelt Snijders het succesverhaal. “Hij zat met een collega in de kroeg en zag hoe iedereen reageerde op het 'lalala'-stukje wat in onze versie van het nummer zit. Iedereen zong mee. Hij heeft tegen ons gezegd dat we er een single van moesten maken.”

Voor wie nog steeds niet weet wat dat 'lalala' nou te betekenen heeft: aan het slot van 'I will survive' begint het - hoofdzakelijk mannelijke - publiek met vermoedelijk aardig wat bier achter de kiezen (althans, zo klinkt het) uit volle borst 'lalalalala!' met de melodie mee te zingen. “Wij hadden het ons ècht niet gerealiseerd”, zegt Olav Smits. “Het is namelijk een behoorlijk uitgekauwd nummer, maar door de toevoeging van dat 'lalala' heeft het kennelijk iets extra's gekregen.”

Snijders: “Het heeft ook iets spontaans en iets brutaals, dat je als studentenband met een in eigen beheer uitgebrachte low-budget-plaat de muziekwetten aan je laars lapt. Toen we eenmaal in de top 50 stonden moesten we ineens toch een videoclip hebben. Binnen een dag is er een locatie geregeld in Den Bosch, de hele dag hebben we met pamfletten door de stad gelopen om publiek te ronselen voor die avond.”

Het succes bij Feyenoord is mede te danken aan stadion-speaker Jacques Nachtegaal, die het nummer 'Rotterdam' tijdens de wedstrijd Bremen-Feyenoord wel achttien keer draaide. “Ik wist niet wat ik zag”, zegt Smits. “Ik keek naar die wedstrijd en ineens was het hele stadion bezig met de Hermes House Band mee te zingen.”

Nachtegaal bracht de band op het idee een speciale Feyenoord-versie op te nemen. “We hebben nog getwijfeld, of het nou op z'n Rotterdams of op z'n Goois moest”, vertelt Smits, die het nummer zingt. “Maar we moesten maar gewoon doen zoals we waren, zeiden ze bij Feyenoord. Anders zouden we toch door de mand vallen.”

Het is een voordeel dat ze met een eigen label werken, zegt Snijders. “Bij een grote maatschappij heb je alles veel minder in de hand, dan moet je voor elk akkefietje opdraven, in elk tv-programma. Dat is nou juist wat we niet willen.”

Toch zijn ze ook nu, in eigen beheer, aardig wat uren met de band bezig. Olav Smits, bijna klaar met zijn studie heao-commercieel, is er op dit moment twee, drie dagen per week mee kwijt. Is het sowieso niet moeilijk om verdere ambities te onderdrukken nu het zo goed loopt? “Nee, echt niet, ik krijg al zo'n kick van alles wat er nu gebeurt. Kijk, als ik over een paar jaar misschien een gouden plaat aan de muur heb hangen en tegen m'n koters kan zeggen: 'Kijk die pa van julie, die heeft nog eens in de hitparade gestaan', dan is dat toch al geweldig!”

Succes kent vele kanten. Cd's signeren in een broeierig warme, vrijwel lege Free Recordshop aan de Rotterdamse Lijnbaan hoort daar kennelijk ook bij. Het interieur doet bijna pijn aan de ogen. Een volgeladen tafeltje met cd's ('I will survive') en bandjes ('Het was feest in Bremen') tegen de achtergrond van een levensgrote kartonnen afbeelding van sneeuwwitje met dwergen, verschillende televisieschermen en een kerstboom. Op de achtergrond 'lalala, I will survive'. Of Mark Snijders het nummer nog kan aanhoren? Nee, eerlijk gezegd niet meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden