Druk Franse ambassade op debat-deelnemers

DEN HAAG - De Franse ambassade heeft druk uitgeoefend op betrokkenen bij een discussiebijeenkomst in Den Haag, opdat die niet in gesprek zouden gaan met de islamdenker Tariq Ramadan. De organisatie is kwaad over deze inmenging.

Vrijdag vond in Den Haag een debat plaats onder de titel 'Het onbehagen van het oosten', onderdeel van het literatuurfestival Winternachten. Deelnemer was Tariq Ramadan, een Egyptisch-Zwitserse filosoof die een 'Europese islam' propageert en populair is onder veel Europese moslimjongeren.

Ton van de Langkruis, artistiek directeur van het festival, werd op 20 december gebeld door de Franse ambassade en doorverbonden met Gilbert van de Louw, wetenschappelijk attaché. ,,Hij noemde niet zijn functie'', vertelt Langkruis. ,,Hij vroeg: weet u wel wie u met Ramadan in huis haalt, weet u wel hoe explosief hij is? Hij noemde onze bijeenkomst te vrijblijvend.''

Volgens Van de Langkruis zei de attaché niet uitdrukkelijk dat het programma moest worden afgeblazen, maar was dit de teneur. ,,De toon was zeer dwingend.''

Journalist Michaël Zeeman, die de discussie leidde, kreeg een telefoontje van ambassadeur Anne Gazeau-Secret. ,,Ze wilde mij overtuigen dat Ramadan gevaarlijk is, een wolf in schaapskleren en zei niet te begrijpen dat ik dat debat ging voorzitten. Ik antwoordde: al zou Ramadan gevaarlijk zijn, wat ik niet denk, hij mag spreken. Dit is Nederland.''

Een deelnemer aan het debat, de Franse islamkenner Olivier Roy, werd gebeld door journalist Richard Labévière uit Zwitserland. ,,Hij noemde de ambassadeur niet, maar ik heb gelezen dat die twee oude vrienden zijn. Hij zei dat het door mijn deelname aan het debat leek of ik Ramadan steun en dat dat wel eens slecht zou kunnen zijn voor mijn naam.'' Volgens Roy doelde de beller op zijn adviseurschap bij het Franse ministerie van buitenlandse zaken.

Gazeau-Secret zelf belde nog Paul Scheffer, die aan het debat meedeed. ,,Ze wees erop dat Ramadan in Frankrijk zeer omstreden is. Ze was al kwaad dat Ramadan eerder door het ministerie voor integratie in Nederland is uitgenodigd. Ook dit debat in Den Haag zat haar hoog. Ze heeft mij niet afgeraden om mee te doen, maar ik vond dit toch ver gaan.''

VERVOLG OP PAGINA 3

Ambassadeur wilde waarschuwen

VERVOLG VAN PAGINA 1

Festivaldirecteur Van de Langkruis en debater Scheffer kregen van de ambassade een artikel opgestuurd uit het Franse tijdschrift l'Express van 18 oktober. Daarin betoogt een onderzoeksjournaliste na het beluisteren van Ramadans preken dat hij een fundamentalist is die mensen met een liberaal discours een rad voor ogen draait. Zo zou een vrouw volgens Ramadan nooit met een man alleen in één ruimte mogen zijn en mag een moslim geen wet accepteren die tegen zijn geloof ingaat. Dit artikel stuurde de ambassade in oktober ook naar deze krant nadat hierin een interview met Ramadan was verschenen. Minder belastende stukken over Ramadan verspreidt de ambassade niet.

Ambassadeur Gazeau-Secret, die bijna uit Nederland vertrekt, laat via een woordvoerster weten dat haar acties 'niet officieel' waren. Met haar telefoontjes naar Scheffer en Zeeman 'wilde zij met de beste bedoelingen enkele vrienden waarschuwen', aldus de woordvoerster. Scheffer zegt de ambassadeur 'te kennen'. Dat geldt ook voor Zeeman die zich 'vereerd' voelt, maar die volgens zijn wereldbeeld 'geen vriendschap heeft met de ambassadeur'.

De telefoontjes naar de festivalorganisatie en naar spreker Roy kan de ambassadeur niet verklaren. Zij benadrukt slechts dat Ramadan in Frankrijk en de Verenigde Staten niet welkom is. En de ambassadeur erkent achteraf dat zij op Ramadan doelde toen zij zaterdag in de Trouw-bijlage Letter & Geest schreef: ,,Nemen wij wel genoeg voorzorgsmaatregelen voordat wij aan sommige mediagenieke predikers die zich als filosofen voordoen het woord geven in goedbedoelde debatten?'' In het stuk verweet zij de Nederlandse regering gebrek aan realisme tegenover de dreiging van radicaal-islamitische groepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden