Druk dronken

In Frankrijk volgde ik een zandpad door het bos. Ik stak een bosweg over waar grote terreinwagens geparkeerd stonden. Groengebiesde mannen leunden tegen de glimmende carrosserieën, hun jachtgeweren eveneens. Het was tien uur ’s morgens en de mannen dronken Ricard, een borrel met anijssmaak.

Aan de overkant wurmde het pad zich tussen twee hoge, stoere hekken door. Het zat twee kilometer ingeklemd tussen die hekken. Hekken als om helverlichte industrieterreinen, maar dan in een donker bos. Het pad markeerde de grens tussen twee particuliere jachtvelden: réserve de chasse stond op roodwitte verbodsborden. Elk jachtterrein zijn eigen hek. Raster, zeggen jagers, want jagers houden van jargon. Als jagers zweet ruiken, bedoelen ze bloed. Op enkele plekken waren de hekken aan beide zijden stuk. Niet zomaar stuk, ze zagen eruit of er een kleine pantserwagen doorheen had geploegd. In het mulle zand verried een uitholling overdwars een oversteekplaats voor wilde zwijnen. Dan baal je als jager, als je zwijnen naar de buurman ontsnappen!

Uren later keerde ik terug langs de bosweg. Of de jagers jagerslatijn spraken, was aan hun dubbele tongen niet te horen. Stomdronken. Dat moest nog rijden, dat moest nog schieten.

Doelgerichte zwijnen laten zich niet zomaar stoppen. De televisiebeelden van die Veluwse camping bewezen dat ze ook flink wroeten. Het gras was een modderpoel. Lastig hoor, op een vakantiepark als de Veluwe. Van mij mag een deel geschoten worden. Mits de jagers nuchter zijn en weten wat ze doen. En geen drukjacht, want dat onschuldige eufemisme betekent dat achter elk bejaagd zwijn een joelende en knallende man het bos vertrapt. Joelende jagers of wroetende zwijnen. Wie zou u kiezen?

’Pok!’ De ijsvogel die (in het natuurdagboek van gisteren) dook waar ijs lag, moet gehersenschud zijn. Maar na de klap fladderde hij ervandoor. Een dag later zag ik hem weer, als het tenminste dezelfde was.

iwww.trouw.nl/groen voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden