Druivenstruikjeblijkt populair onder dieven

Ze sloegen midden in de nacht toe, de dieven die eind april in de glooiende wijngaarden een voor een 1600 druivenstruikjes ontwortelden. Heel toevallig werden ze vlak daarna aangehouden bij een politiecontrole.

De agenten zagen niets verdachts, maar de dag erop viel bij hen het kwartje toen twee wijnproducenten aangifte van diefstal van hun wijnranken kwamen doen. De daders werden aangehouden en bleken de 1600 struikjes voor 500 euro te hebben verkocht aan een tussenhandelaar, die de buit wilde doorverkopen aan een wijnmaker bij Padua.

Het is niet de eerste keer dat dieven het in het Italiaanse noordoosten op druivenstekjes hebben gemunt. Een paar weken daarvoor waren er achthonderd jonge planten met wortel en al gestolen, en meer wijnmakers hebben onlangs zulke diefstallen gemeld.

Dat dieven juist in de twee gewesten Veneto en Friuli-Venezia Giulia op jonge druivenplanten azen, komt vast doordat het om de Gleradruif gaat: de grondstof van prosecco. En naar die witte, lichte bubbelwijn is heel veel vraag; de flessen zijn niet aan te slepen. Vooral in Italië is het zoetere en veel goedkopere zusje van champagne een echte huishoudwijn geworden die nooit ontbreekt op feestjes, vaak als aperitief wordt gedronken en zelfs bij de maaltijd witte wijn verdringt.

De export loopt ook als een trein: in Nederland lijkt de prosecco-hype passé, maar in Duitsland, Zwitserland en Groot-Brittannië zijn ze nog lang niet op het vrolijke Italiaanse wijntje uitgekeken. Dit jaar zullen er wereldwijd 500 miljoen flessen van worden verkocht; dat is drie keer zo veel als in 2010. De verwachting is dat de hoeveelheid geproduceerde prosecco de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Prosecco is dus booming en dat betekent dat er geld mee is te verdienen. Het zorgt voor een run op de druivenstruiken, helemaal nu het Consortium voor de Bescherming van Prosecco heeft besloten dat er nog eens 3000 hectare bovenop de 20.000 bestaande hectare met Gleradruiven mogen worden geplant. Maar het aanbod van stekjes, die een paar euro per stuk kosten, is dit jaar buitengewoon klein - en dat zet kennelijk aan tot diefstal.

Luca Zaia, de gouverneur van Veneto die in prosecco-hoofdstad Conegliano is geboren, vindt het walgelijk: "Dieven van druivenstekjes zijn echte criminelen". Stefano Zanette, de voorzitter van het Consortium voor de Bescherming van Prosecco van wie zelf ook honderd jonge planten zijn gestolen, noemt de diefstallen minder dan min. "We hebben nu echt een dieptepunt bereikt." Hij verdenkt gewetenloze collega's. "Wanneer planten ziek zijn geworden of dood zijn gegaan en er gaten in de wijngaarden vallen, gaan zij eropuit en duperen zo hun mede-wijnmakers."

Maar de politie sluit niet uit dat er Oost-Europese bendes aan het werk zijn die de gewilde wijn illegaal in hun eigen land willen gaan maken.

De prosecco-producenten staan machteloos. Sommigen hebben hier en daar hekken neergezet en bewakingscamera's opgehangen, maar om daarmee al hun wijngaarden te bewaken vinden ze te duur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden