Druiven streamen vanuit de stillevenfabriek

null Beeld The live still life
Beeld The live still life

Het stilleven is al vaak nieuw leven ingeblazen. Maar het Nederlandse kunstenaarscollectief Les Oiseaux de Merde heeft een wel heel bijzondere invulling van het oude genre gevonden. Zo krijgt het stilleven zijn oude gevoelswaarde weer terug, zegt een van de kunstenaars.

De druiven zien er glanzend uit. Maar een paar dagen later kunnen ze verschrompeld zijn. Wie 'Live Still Life' bekijkt, ziet geen onveranderlijk schilderij, maar een livestream van een tafel met daarop een paar archetypische stillevenelementen, zoals fruit, boeken en een ganzeveer.

Om de minuut verschijnt een nieuwe foto uit de hal in de Indiase stad Bangalore. Het fruit wordt als het gaat rotten vervangen. Zo is het kunstwerk een 'constante strijd tegen verval', zegt Justus Bruns, een van de leden van Les Oiseaux de Merde.

De kunstenaars willen met hun 'Live Still Life' het voor eenentwintigste eeuwse ogen ietwat saai geworden stilleven vertalen naar deze tijd, zegt hij. En bij deze tijd horen updates en livestreams, want niets staat tegenwoordig nog stil.

Toch zegt Bruns met het stilleven juist het gevoel te willen herstellen dat de mensen in de zeventiende eeuw hadden, toen ze naar appels en peren keken. "Stillevens lieten iets zien van rijkdom, van vastgelegde schoonheid en vergankelijkheid."

null Beeld The live still life
Beeld The live still life

Rijkdom
Die functie hebben ze nu niet meer en dat gevoel roepen ze ook niet op. Door het fruit steeds te vervangen willen de kunstenaars iets van onze rijkdom tonen. Want er is steeds nieuw fruit.

"De rijkdom zit hem daarbij ook in het feit dat iemand in India wordt ingehuurd om het fruit te verversen", zegt Bruns. Alhoewel deze jongen daarvoor nog niets betaald krijgt. "We hebben hem gezegd dat we hem betalen als we het kunstwerk hebben verkocht. Dat vond hij prima," zegt de kunstenaar.

Hij geeft toe dat het kunstwerk daarmee ook wel iets koloniaals heeft, al is het met een knipoog. Dat moet ook, zegt hij, want op veel oude stillevens staan koloniale producten of bloemen uit Kaapstad.

Het kunstenaarscollectief droomt ervan een 'stillevenfabriek' neer te zetten in Bangalore, waar meerdere stillevens tegelijk live worden gestreamd. Maar dat is voor nu nog toekomstmuziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden