Drugsvondst bij clubhuis FC Twente

De inval bij het supportershome van FC Twente gisteren levert eindelijk hard bewijs dat criminele motorbendes proberen te infiltreren bij supportersclubs.

KICK HOMMES en REDACTIE SPORT

In het supportershome van de harde kern van voetbalclub FC Twente is maandenlang systematisch harddrugs verhandeld. Er was sprake van georganiseerde criminaliteit, zei burgemeester van Enschede Onno van Veldhuizen gisteren. Zijn persconferentie was een vervolg op een inval van de politie in het supportershome van de harde kern, donderdagavond in de 76ste minuut van de wedstrijd FC Twente-PSV. Dat de inval tijdens de wedstrijd plaatsvond, was omdat volgens de politie de drugs vooral dan werden verhandeld. De daders moesten op heterdaad worden betrapt.

In het supportershome werden 46 strips drugs aangetroffen, zodanig ingepakt dat ze konden worden verhandeld. De aanwezigen in het clubgebouw hadden bovendien drugs op zak, en op de wc's lagen gebruikte wissels. Er ontstonden opstootjes, vijf mensen werden opgepakt. Later op de avond viel de politie eveneens drie woningen binnen. Ook daar werden drugs gevonden, evenals geld en nepwapens.

Burgemeester Van Veldhuizen liet er gisteren weinig twijfel over bestaan. De georganiseerde misdaad had het supportersvak en het home overgenomen. Onder meer leden van motorclub Satudarah, die al vaker werd geassocieerd met supporters van FC Twente, zouden bepalen wie naar binnen mocht, en wie niet.

Een situatie die volgens de burgemeester ontoelaatbaar was. "Als anderen dan degenen die er formeel bevoegd voor zijn bepalen wie er binnenkomt, dan zijn ook alle veiligheidsmaatregelen aan gort geslagen. Mensen met de slechtste bedoelingen kunnen dan naar binnen stappen."

Het is niet duidelijk in hoeverre FC Twente op de hoogte was van de activiteiten op de tribune. De club laat weten 'volledig verrast' te zijn door de inval, die voor wat onrust zorgde in het stadion omdat de speaker een verkeerde mededeling deed. De omroeper riep iedereen op het stadion te verlaten, terwijl de mededeling alleen voor de harde kern was bedoeld.

Het supportershome is voorlopig gesloten. Hoe lang, dat wilde Van Veldhuizen gisteren nog niet zeggen. In 2006 ging de deur ook al eens op slot. De reden destijds: drugshandel.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden