Drugstoerist gaat los in hoofdstad

Nieuwe campagne waarschuwt Engelsen voor gevaren

Meestal loopt het nog net goed af. Een paar maanden geleden bijvoorbeeld kwamen twee toeristen onder invloed van drugs terecht in het water van de Spiegelgracht in Amsterdam. Ze werden eruit gevist en overleefden het.

Maar soms gaat het mis, echt mis. In april liep een Italiaanse toerist onder een touringcar, waarschijnlijk onder invloed van wiet en alcohol. Hij overleefde het niet. En een kleine twee weken geleden belandde een 22-jarige Engelsman in het ziekenhuis. Hij was alweer weg voor hij kon worden behandeld, werd opnieuw onwel en overleed.

De Engelsman kon wel eens slachtoffer zijn geworden van verwarring over wat voor soort drugs er precies op straat te koop is. Volgens de Amsterdamse GGD zijn de afgelopen weken zo'n tien mensen ziek geworden door gebruik van witte heroïne, terwijl ze dachten cocaïne te hebben gekocht. Dat leidt al snel tot een overdosis. Vorig weekend verspreidde de GGD posters in hostels en clubs in de stad om toeristen daarvoor te waarschuwen.

Drugstoerisme is een hardnekkig verschijnsel in Amsterdam. De hoofdstad krijgt per jaar zo'n 5,3 miljoen bezoekers die minstens één nacht in een hotel overnachten en daarvan bezoekt volgens de gemeente ongeveer een derde een coffeeshop. Belangenbehartigers van coffeeshophouders hebben wel eens voorgerekend hoeveel het de Amsterdamse economie zou kosten als die zouden wegblijven - honderden miljoenen, volgens hen. Maar blij is de gemeente desondanks niet met drugstoerisme. "We trekken liever een ander soort toeristen", zegt de woordvoerder. "Die leveren de stad ook veel meer op."

Vooral jonge Engelsen komen graag een weekend naar de stad om eens flink los te gaan. "Ze denken dat ze in Amsterdam kunnen doen en laten wat ze willen", zei James McInally van de Engelse organisatie Addiction Helper vorige week tegen stadsomroep AT5. "Het is een feeststad, een plek voor jonge mensen om te drinken en drugs te gebruiken." McInally's organisatie is deze week, samen met andere Engelse gezondheidsorganisaties, de campagne 'Know before you go' begonnen. Daarin worden Engelse toeristen gewaarschuwd voor de gevaren van drugs.

Geen overbodige luxe, zegt Floor van Bakkum van verslavingszorginstelling Jellinek. "Als de ambulance in Amsterdam moet uitrijden voor iets wat met drugs te maken heeft, gaat het in negen van de tien gevallen om buitenlanders, meestal vanwege paddo's of cannabis", weet zij. "Veel gaat fout doordat ze weinig seten van de markt voor drugs hier, ze weten bijvoorbeeld niet hoe sterk de cannabis of de xtc hier is."

Amsterdamse gebruikers hebben meestal hun eigen netwerk met vertrouwde dealers en ze weten ook dat ze drugs kunnen laten testen. Drugstoeristen hebben die kennis niet. Op straat wordt veel rotzooi verkocht. "En als het mis gaat, gaat het vaak goed mis omdat ze niet in hun vetrouwde omgeving zijn en volledig gedesoriënteerd raken", zegt Van Bakkum. "Vaak durven ze ook geen hulp te zoeken, omdat ze bang zijn dat dan de politie wordt ingeschakeld." Wat trouwens doorgaans niet gebeurt.

Voorlichting is het enige wat helpt. "Maar het gaat om toeristen die maar kort blijven en dus moeilijk te bereiken zijn", zegt Van Bakkum. "Het zou al helpen als er in vliegtuigen voorlichtingsboodschappen zouden worden gegeven." Maar vliegmaatschappijen en trouwens ook hotels, blijken daar niet happig op te zijn, bang als ze zijn voor een verkeerd imago.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden