Drugsstrijd Mexico nu ook in VS

Een wagen maakt langs de grens met een sleep van autobanden het zand weer glad, zodat sporen van illegalen beter zichtbaar zijn. (FOTO AFP) Beeld
Een wagen maakt langs de grens met een sleep van autobanden het zand weer glad, zodat sporen van illegalen beter zichtbaar zijn. (FOTO AFP)

De VS voelen de drugsoorlog in Mexico. In het grensgebied zijn steeds meer moorden en ontvoeringen. De regering- Obama stuurt bewakers.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama neemt maatregelen om het geweld van de Mexicaanse drugsoorlog tegen te gaan. In de VS vinden steeds meer ontvoeringen en gewapende bedreigingen plaats, die onderdeel zijn van het drugsgeweld.

De regering-Obama gaat met extra agenten de 3000 kilometer lange grens met Mexico bewaken. Ook wordt er nieuwe apparatuur ingezet om de opsporing van wapens en drugs aan de grensdoorgangen te verbeteren, en wordt er ruim 500 miljoen euro vrijgemaakt om het Mexicaanse leger te helpen in hun strijd tegen de drugskartels. Hiermee zet Obama de lijn van zijn voorganger, president Bush, voort.

Janet Napolitano, het hoofd van Homeland Security, zei dat de regering nog twijfelt of ze 1000 reservisten van de Nationale Garde in zullen zetten. Daar had de Texaanse Gouverneur Rick Perry om gevraagd.

Sinds de Mexicaanse president Calderón de drugskartels in zijn land de oorlog verklaarde, is het noorden van dat land in een geweldspiraal terechtgekomen die het afgelopen jaar aan 6000 mensen het leven kostte. In de VS zijn de gevolgen van de strijd nu al merkbaar en Obama wil voorkomen dat het geweld verder uit de hand loopt.

Zo kende Phoenix, grofweg 300 kilometer boven de grens met Mexico, volgens Newsweek het afgelopen jaar officieel het meeste ontvoeringen van de VS: 368, tegenover 117 in 2000. Het werkelijke aantal ligt nog een stuk hoger, omdat veel onderlinge ontvoeringen tussen de elkaar bestrijdende drugskartels niet gemeld worden. De hoofdstad van Arizona is een van de 230 steden waar volgens het Amerikaanse ministerie van justitie de Mexicaanse drugskartels voet aan de grond hebben gekregen.

Nu Calderón de drugskartels aanpakt, hebben de drugsbazen het lastiger gekregen. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de stijgende prijs van cocaïne in de VS, een aardige graadmeter voor de beschikbaarheid van drugs.

Volgens de DEA, de Amerikaanse anti-drugsbrigade, is de sfeer in de drugswereld hierdoor gespannen. Als er nu een drugslading gestolen, in beslag genomen of verloren wordt, treden de drugsbazen van de VS en van Mexico veel harder op dan vroeger: ze ontvoeren de verantwoordelijke, in de hoop met losgeld het verlies te compenseren.

Het geweld blijft voorlopig dus beperkt tot de onderwereld: verreweg de meeste slachtoffers van ontvoeringen en bedreigingen in steden als Phoenix zijn zelf ook actief in de drugshandel.

De VS zijn de grootste afzetmarkt voor de Mexicaanse drugs. Op de terugweg smokkelen handelaars geld en wapens, die in de VS makkelijker te krijgen zijn, naar Mexico. Inmiddels zijn 9 van de 10 wapens in Mexico van Amerikaanse herkomst.

Het beperken van de wapenverkoop in de VS is dan ook een vurige wens van de Mexicaanse regering. Dat ligt echter gevoelig in Washington. Een voorstel van minister van justitie Eric Holder om semi-automatische wapens te verbieden, stuitte onlangs op fel verzet van zowel Democraten als Republikeinen.

Voorlopig blijft het dus bij verbeterde opsporingsmethoden aan de grens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden