Opinie

‘Drugsschandpaal’ Opstelten ondoordacht

Geregeld mis ik enkele klasgenoten een lesuur of pauze, om ze vervolgens in een wat wazige en chaotische status en in een aura van wiet terug te zien. Ook op mijn school is het gebruik van drugs aan de orde van de dag, door een vast groepje scholieren. Dit kan leiden tot vervelende situaties en moet zoveel mogelijk ingeperkt worden.

Wat is precies de rol van de school hierbij? Drugsgebruik is tot op bepaalde hoogte legaal en de school hoeft niet te controleren wat haar leerlingen in het naastgelegen park doet. Ook mogen ouders zich best wat meer verantwoordelijk opstellen; de school heeft al genoeg opvoedkundige taken. Wel is de school een plek waar deze problemen samenkomen en zich ontwikkelen. Aanpakken dus, ook door scholen.

Minister van Veiligheid Ivo Opstelten stelt daarom voor ‘drugskinderen’ met naam en toenaam ‘aan de schandpaal te nagelen’ bij ouders, leraren en medescholieren. Erg stoere taal, wat past bij dit kabinet en deze minister. Ik zet echter grote vraagtekens bij de effectiviteit en de wenselijkheid van deze primitieve oproep.

Ook deze scholieren hebben recht op privacy; de situatie is absoluut niet te vergelijken met overvallers en dit zijn geen echte criminelen. Opstelten lijkt hier wel voor te kiezen. Deze schandpaal zal hooguit averechts werken: ‘drugskinderen’ zullen zich eerder gaan afzetten tegen de school en het probleem zélf (namelijk de scholier) wordt niet aangepakt.

En dat terwijl er juist zoveel winst te behalen is. Scholieren zijn vaak nog niet of nauwelijks verslaafd door hun jonge leeftijd. Met betere voorlichting en een integrale aanpak voor probleemgevallen tussen ouders, school en eventueel jeugdzorg, verslavingszorg en politie kan er veel leed in de toekomst voorkomen worden. Het is dus goed om hierin te investeren, iets wat nu op te weinig scholen gebeurt. Het is daarom te hopen dat minister van Bijsterveldt haar verstand wel gebruikt en kiest voor de goede, hardere aanpak, waar best een beetje stoere taal bij mag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden