Drugsprobleem of mediastorm?

Dancewereld wil openheid over partydrugs en verstandig gebruik

Als het over dance gaat, komt het gesprek snel genoeg op drugs. Flink vermoeiend, vinden veel bezoekers van het Amsterdam Dance Event, dat gisteren begon. Maar tegelijkertijd wil de dancewereld er zelf inmiddels graag over praten. Er is een kentering gaande: drugsgebruik op feesten moet niet langer onder het tapijt worden geveegd. In het kader van die openheid was gisteren op het conferentiedeel van ADE plek voor een paneldiscussie over partydrugs. Pilletjes en lijntjes worden toch wel gebruikt: is dat een probleem, was de vraag in een debat met onder anderen festivalorganisator Sjoerd Wynia, D66-kamerlid Vera Bergkamp en het Amsterdamse CDA-raadslid Marijke Shahsavari.

En, is er een drugsprobleem?

De aanleiding van het debat is duidelijk: de drie drugsgerelateerde doden die vorig jaar op verschillende ADE-feesten vielen. Maar toch ook de mediastorm die daarop losbarstte. De berichtgeving werd door veel danceliefhebbers als opgeblazen, ongenuanceerd of zelfs onwaar ervaren. Tijdens het debat passeert een (verouderd) diagram met over een periode van acht jaar zestien ernstige drugsincidenten, en één dode. Op drie miljoen feestgangers. Nog een grafiek: de Amsterdamse ambulance rukt tien tot twintig maal vaker uit om alcoholgerelateerde incidenten dan om pillen of coke.

Niks aan de hand dus.

Nou, CDA-raadslid Shahsavari over dat alcoholargument: "Alcohol is legaal, drugs niet. Ja, alcohol zorgt voor meer problemen, maar dat zegt mij juist dat we níet soepeler moeten omgaan met drugs. Dan zouden er namelijk juist meer mensen gaan gebruiken. Voor veel mensen werpt de wet een zekere drempel op."

Feit is ook dat volgens verslavingsinstanties Trimbos en Jellinek drugsgerelateerde incidenten toenemen, niet zozeer door meer drugsgebruik, wel door het steeds sterker worden van xtc-pillen. Preventiemedewerker Floor van Bakkum van Jellinek: "Vooropgesteld: elk incident is er één te veel. Wat vorig jaar is gebeurd, is verschrikkelijk, maar ook uit zonderlijk. Juridisch kun je drugsgebruik een probleem noemen, want het mag niet. Maar in termen van volksgezondheid is het geen groot probleem, als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de gevolgen van tabak of alcohol."

Is het dan een mediadingetje?

Van Bakkum: "Je hoort niemand over wat ADE betekent voor Amsterdam. Of hoe leuk 350.000 mensen het vijf dagen lang hebben." Muziekjournalist Aron Friedman: "De nuance mist vaak omdat veel redacties zich bezighouden met wat scoort." Festivalorganisator Sjoerd Wynia: "Ik mis vaak genoeg hoor en wederhoor. Vanuit onbegrip? Onzin, het is toch de taak van journalisten om iets uit te zoeken? Daarbij voeren kranten hun eigen discussies. Ze plaatsen eerst een tendentieus artikel over hoe makkelijk het is drugs op feesten binnen te smokkelen, waar ze vervolgens weer verontwaardigd op kunnen reageren."

Hoe dan ook, die mediastorm zorgt er wel voor dat er meer over drugsgebruik op feesten wordt gepraat. Want ontkennen maakt voorlichten nogal lastig. En drugsongevallen wil niemand.

Openheid dus. Bestaat er trouwens zoiets als verstandig drugsgebruik?

Van Bakkum: "Je kunt verstandiger drugs gebruiken. Kijk, risicoloos drugsgebruik bestaat niet; hetzelfde geldt voor roken of drinken. Je kunt die risico's wel inperken. Laat sowieso je pillen testen. Gebruik wat de juiste dosering voor jou is, iedereen reageert verschillend. Drink voldoende water, maar ook weer niet meer dan twee glazen per uur. Drink geen alcohol. En zo is er een hele lijst."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden