Drugsoverlast maakt Spangen steeds bozer

ROTTERDAM - De bewonersvereniging Spangen praat deze week met de gemeente Rotterdam en de politie over de situatie in deze door drugsoverlast gekwelde wijk.

HENNY DE LANGE

Dit weekeinde blokkeerden bewoners opnieuw toegangswegen om Franse en Belgische drugstoeristen tegen te houden. Ook werd een spuit- en slaapauto van junks op z'n kop gezet. “Nog even en er vallen hier doden”, zegt voorzitter Aad van der Linden van de bewonersvereniging.

De situatie is volgens hem aangescherpt door de 'domme' toespraak van burgemeester Peper, die vorige week bij een demonstratie van bewoners en winkeliers tegen het drugsbeleid zei hun protest als steun aan het beleid te beschouwen. “Hij heeft ons belachelijk gemaakt”, zegt Van der Linden. “De bewoners hebben het gevoel niet serieus te worden genomen. Ook het drugsdebat in de raad, donderdag, heeft kwaad bloed gezet.”

Dat debat ging ten onder in gekrakeel over de vraag wie verantwoordelijk is voor de fouten bij de sluiting eind vorig jaar van Perron Nul, de ontmoetingsplaats voor junks bij het centraal station. Doordat niet tegelijk was voorzien in alternatieve opvang, zijn de verslaafden uitgezwermd over de woonwijken in vooral het westen van de stad. Voor elf raadsleden, onder wie zes (van de twaalf) PvdA'ers, is de burgemeester de hoofdschuldige van de huidige drugsoverlast. Zij stemden voor een motie van afkeuring van de Stadspartij, SP en Solidair-raadslid Jaap van de Scheur, die ook de steun kreeg van de extreem-rechtse CP'86'er Freling. De coalitiepartners van de PvdA waren woedend over de aanval op Peper. CDA, VVD, D66 en GroenLinks houden het hele college verantwoordelijk voor de wijze waarop Perron Nul is ontmanteld.

Door de commotie kwam de raad niet toe aan de aanpak van de drugsoverlast in de woonwijken; dat gebeurt volgende week dinsdag. Aad van der Linden: “Op het stadhuis zijn ze allemaal druk met het wassen van hun eigen hempie. Leuk voor politici en de media, maar dat interesseert de bewoners niet. We weten al lang dat Peper slecht ligt bij de raad en zijn eigen PvdA. Op dat soort politieke uitspraken zitten wij niet te wachten. Wij willen dat er iets aan de drugsoverlast wordt gedaan. Maar daar hadden de raadsleden geen tijd voor, omdat ze eerst hun eigen akkefietjes moesten oplossen.” Het gevolg is wel, zegt Van der Linden, dat de frustraties en spanningen in de oude wijken nog verder zijn opgelopen.

“Eerlijk gezegd verbaas ik me er over dat er nog geen doden zijn gevallen. De bewoners worden steeds opstandiger, de drugstoeristen steeds agressiever. Als je ziet met wat voor snelheid ze op de wegblokkades aanrijden. Nog even en ze knallen er dwars door heen. Omgekeerd zie ik bewoners die tot voor kort de kalmte zelf waren, nu ook met stenen rondlopen om door de eerste de beste buitenlandse autoruit te gooien.”

Van der Linden vindt dat de politie te laks optreedt tegen de agressie in de wijk. Bij de acties werd dit weekeinde niet ingegrepen. De politie heeft nu laten weten het blokkeren van wegen en het tegenhouden en beschadigen van auto's niet meer te accepteren. De bewonersvereniging wil geweldloze acties, maar de voorzitter erkent niet meer namens alle bewoners te kunnen spreken. Onder leiding van buurtbewoonster Annie Verdoold heeft zich deze zomer een 'kerngroep' afgescheiden die hardere maatregelen wil. Van der Linden: “Het griezelige is dat extreem-rechts aanschurkt tegen die groep. Zodra er een actie is, zie je die lui opduiken. Die zijn alleen maar op rotzooi uit. Dit weekeinde stonden ze er ook bij.”

Het Nederlands Blok van W. Vreeswijk heeft zondagmiddag naar eigen zeggen 15 000 pamfletten verspreid in Rotterdam-West waarin wordt opgeroepen tot concrete maatregelen tegen de drugsoverlast. Van der Linden: “Maar wat ik nòg griezeliger vind is dat het gemeentebestuur dit laat gebeuren. Daarover gaat ons gesprek met de politie en de gemeente.”

Annie Verdoold vindt niet dat de kerngroep zich bedient van onoirbare middelen en de aanhang niet meer in de hand heeft. “Onze mensen gedragen zich netjes. Maar doordat de media zoveel aandacht besteden aan onze blokkades, komt er allerlei gespuis op af.” Voor vandaag zijn er ook weer blokkades gepland. Niet in Spangen maar in een naburige wijk, Bospolder-Tussendijken. Verdoold: “Omdat wij al ervaring hebben met het blokkeren van wegen en tegenhouden van drugstoeristen, assisteren we op de Mathenesserdijk. Maar nu er zoveel ruchtbaarheid aan wordt gegeven, overwegen we de actie af te blazen. Wij willen het wel netjes houden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden