Drugsoorlog met moderne technieken amuseert 'CLEAR AND PRESENT DANGER'

In 50 bioscopen.

Het nieuwe staaltje van Hollywoods amusementskunst is gebaseerd op de gelijknamige spionage-roman van Tom Clancy, waarin CIA-agent Jack Ryan tot over zijn oren betrokken raakt in een internationale drugs-intrige. Ryan is voor de geregelde bioscoopbezoeker geen onbekende. Hij vormde ook het middelpunt van 'The hunt for The Red October' en 'Patriot Games'. Net zoals in laatstgenoemde film wordt hij ook nu gespeeld door Harrison Ford.

Het exact beschrijven van de intrige is ongepast, omdat het de toekomstige bezoeker veel kijkplezier zou ontnemen. Hier dus slechts vermeld dat het verhaal zich afspeelt in vele Zuidamerikaanse landen en op vele Amerikaanse locaties en dat niemand, maar dan ook echt niemand, op zijn goede woord of eerlijke gezicht geloofd mag worden.

In de drugsbendes die Amerika met hun waar vergiftigen, staat iedereen iedereen naar het leven. De Amerikaanse bureaucratie die de strijd met dit tuig aanbindt, hangt van hoog tot laag aan elkaar van tegenstrijdige belangen en wordt - zelfs op presidentieel niveau - verlamd door gezagsdragers die slechts hun eigen belangen nastreven, of niet terugdeinzen voor wat corruptie en mensenlevens eisende machtspelletjes.

In dat wespennest dat twee continenten bestrijkt, raakt Jack Ryan verzeild wanneer hij promotie maakt en zich in de hoogste CIA- en regeringskringen moet begeven. Bijna de hele film lang weet hij niet waar hij het zoeken moet, wie hij wel of niet vertrouwen kan; hij verzuipt zowat in de intriges die steeds andere wendingen nemen. Pas op het laatste moment heeft hij door hoe de vork in de steel steekt. Dan ontpopt hij zich plotsklaps tot een James Bond, Superman en oprechte Amerikaan inéén. In luttele minuten en onvoorstelbare sterke staaltjes verrichtend, rekent hij dan genadeloos af met het Zuidamerikaanse boeventuig en met de corrupte Amerikaanse gezagdragers.

Hoe potsierlijk vaak ook, 'Clear and present danger' weet zoals gezegd toch best te amuseren. Haast verlekkerd laten de filmmakers zien met welke ultra-moderne technieken dit soort oorlogen tegenwoordig uitgevochten worden. Zij tonen hoe je in geheime computerbestanden kunt doordringen, je iemand alleen al aan zijn stem kunt identificeren en hoe een klein guerrilla-legertje via rond de aarde cirkelende satellieten een enorme stootkracht kan geven; het wordt allemaal uitgebreid uit de doeken gedaan.

Voor extra vertier zorgen ook allerlei uiterst spectaculair in beeld gebrachte afrekeningen, aanslagen, moordpartijen, etc.. Zeer genietbaar zijn ook de vele bijrollen, waarin uitstekende acteurs (onder anderen Willem Dafoe en James Earl Jones) even de kans kregen het beste wat ze in huis hebben uit de kast te halen. En zelfs voor wie weinig opheeft met dit soort vrijblijvend en onbeduidend Hollywood-amusement heeft de film nog wat in petto, zoals leedvermaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden