Drugslab van CDA-bestuurder in Leende was zeer professioneel

Vaten die in het drugslab werden aangetroffen. Beeld ANP
Vaten die in het drugslab werden aangetroffen.Beeld ANP

Het is nog onduidelijk wat de lokale CDA-bestuurder in Leende afwist van het professionele drugslab op zijn erf. De partij bereidt nu wel een royement voor.

Redactie

Anders dan vijf jaar geleden was de drugsvondst eind vorige week voor de lokale afdeling Heeze Leende Sterksel van de christendemocraten reden genoeg Wim van der P. direct uit zijn functie van penningmeester te zetten. Een royement wordt voorbereid, laat bestuurder Jan Noordman weten. Verder wil de lokale afdeling niets over de kwestie kwijt, ‘omdat de partij er buiten staat’.

De eerste keer dat er eveneens bij het huis van Van der P. sporen van een wietplantage werden gevonden, was dat voor het CDA geen reden tot actie over te gaan. Van der P. ontkende er iets vanaf te weten en werd na verhoor door de politie huiswaarts gestuurd. De hennepkwekerij was in 2012 aan het licht gekomen na een grote brand in de loods waar caravans opgeslagen stonden en waar asbest bij vrij kwam.

Hennepkwekerij

Ook afgelopen donderdag was de politie bij de voormalige boerderij op zoek naar een hennepkwekerij. Die werd gevonden in een oplegger van een vrachtwagen op het terrein. Maar dat viel in het niet bij het ‘professionele drugslab’ in een loods waar agenten door de ‘typische geur’ naartoe geleid werden. Aan de afzuiginstallatie en de manier waarop de elektriciteit netjes verwerkt was, blijkt dat hier geen amateurs bezig zijn geweest.

Naast de professionaliteit viel ook de omvang op. Er werden duizenden liters chemicaliën gevonden, waarvan speed en XTC gemaakt wordt. Het drugslab had de capaciteit om naar schatting 900.000 XTC-pillen per dag te produceren. Daarmee staat het met stip in de top drie grootste drugslabs ooit gevonden in Nederland.

Drie personen werden aangehouden, onder wie de penningmeester van het CDA, bevestigde de partij. Ze zitten nog altijd vast, laat de politie weten. Maar omdat het onderzoek in volle gang is, wil een woordvoerder verder niet speculeren over hun eventuele rol bij het drugslaboratorium.

Al lange tijd verhuurt Van der P. opslagruimte op het terrein van zijn woning, die volgens een advertentie op Funda - de boerderij staat al meer dan een half jaar te koop - uit voormalige stallen en een loods van ruim duizend vierkante meter bestaat.

Eén van de huurders was de plaatselijke carnavalsvereniging De Lolmakers. De afgelopen maanden bouwden zij in een loods aan hun praalwagen die afgelopen weekend aan verschillende carnavalsoptochten mee zou doen. Door het onderzoek van de politie en de tijd die de ontmanteling van het drugslab in beslag nam, konden de bouwers hun wagen niet afmaken. Met ‘pijn in hun hart’ lieten De Lolmakers via Facebook weten de optochten over te slaan. Zij ontvingen vervolgens honderden steunbetuigingen, kaartjes en knuffels.

De vereniging zegt niets van het drugslab naast hun loods gemerkt te hebben. Maar volgens de politie liepen zij wel risico. Ondanks de professionaliteit van de installaties is de kans op brand vanwege de chemicaliën groot. Dat lijkt al een keer fout te zijn gegaan: in het lab werden sporen van een kleine brand gevonden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden