Drugshandelaar overgedragen

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren voor het eerst uitlevering van een Nederlandse drugshandelaar toegestaan op grond van de nieuwe Overleveringswet. Die wet voorziet in snellere uitleverprocedures tussen lidstaten van de EU.

De verdachte, de 31-jarige M.K. uit het Brabantse Wernhout, wordt in België gezocht wegens deelneming aan een criminele organisatie en handel in verdovende middelen. Volgens de oude Uitleveringswet van 1967 beslist de minister van justitie of een opgeeist persoon al dan niet wordt overgedragen. In de nieuwe wet staat deze bewindspersoon echter buitenspel en beslist de rechtbank in Amsterdam als enige over de uitlevering.

De Overleveringswet is een uitvloeisel van het Europese ArrestatieBevel en beoogt een effectievere bestrijding van het internationaal terrorisme. De opzet is om binnen zestig dagen na een verzoek te beslissen over 'overlevering'. In de oude situatie duurde een uitleveringszaak gemiddeld acht maanden. De criteria voor de beoordeling of overlevering mogelijk is, zijn in de nieuwe wet drastisch beperkt.

De raadsvrouw van K. had niettemin aangevoerd dat van overlevering geen sprake kan zijn, omdat de zaak tegen haar cliënt in België vermoedelijk niet binnen een redelijke termijn zal worden behandeld. Bovendien zou volgens haar berechting in Nederland moeten plaatsvinden, daar een deel van de strafbare feiten op Nederlands grondgebied is gepleegd. De rechtbank verwierp beide verweren.

Uitlevering van eigen onderdanen is alleen toegestaan, indien de verzoekende staat garandeert dat de opgeëiste persoon zijn eventuele straf in eigen land mag uitzitten. België heeft die garantie in dit geval afgegeven. Voorheen leverden alleen Nederland en Groot-Brittannië eigen onderdanen uit. Nu zijn alle EU-lidstaten onder voorwaarden verplicht mee te werken aan overlevering.

De rechtbank heeft de zaak tegen een andere EU-verdachte, een door Frankrijk gezochte Belgische autodief, aangehouden. Diens advocaat vindt overlevering niet toelaatbaar, omdat zijn cliënt bij verstek is veroordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden