Drugscriminelen brengen zwart geld nu naar België

DEN HAAG - Na de invallen bij buitenlandse bankfilialen in Nederland wijken steeds meer drugscriminelen met hun zwarte geld uit naar België. Via de daar gevestigde Turkse en Marokkaanse banken worden voor miljoenen guldens aan zwart geld naar het buitenland doorgesluisd.

Dit verklaren medewerkers van de buitenlandse bankfilialen die in Nederland gevestigd zijn, de zogenaamde representative offices (repoffices). Criminelen kunnen zonder enige hinderpaal op hun weg te ontmoeten, met koffers vol zwart geld de grens over om die bij de in België gevestigde buitenlandse banken te deponeren.

Op 27 april deed de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) invallen bij 23 vestigingen van buitenlandse banken in Nederland. De Fiod vermoedt dat via de bankrekeningen van deze kantoren grote bedragen aan zwart geld, dat afkomstig is van criminele activiteiten, naar het buitenland zijn overgemaakt.

Na de inval van de Fiod bij de repoffices hebben verschillende Marokkaanse banken een aantal medewerkers van hun filialen in Nederland teruggeroepen.

Na de actie van de Fiod proberen nu veel drugscriminelen hun geld via België te sluizen. De vertegenwoordigers van buitenlandse banken daar hebben, in tegenstelling tot de rep-offices in Nederland, dezelfde status als de Belgische banken. Zij mogen alle bankzaken uitvoeren, dus ook contant geld in ontvangst nemen.

De afzender van het geld krijgt bij de geldtranscatie een gefingeerde naam. Als het geld is doorgesluisd, worden met een simpel telefoontje naar het hoofdkantoor in het moederland de juiste gegevens doorgegeven, zodat het geld alsnog bij de afzender terecht komt. Hierdoor is het voor de Begische overheid moeilijk om deze zwart geld-praktijken aan te pakken.

- Pag 9: België, nieuwe uitweg voor zwart geld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden