OpinieMaffia

Drugscriminaliteit is alleen te bestrijden door breed samen te werken en te investeren

Voor een veilige school is brede betrokkenheid nodig van veel partijen, weet Herman de Muinck, oud-veiligheidscoördinator in het voortgezet onderwijs. Voor een veilige samenleving geldt hetzelfde.   

De slogan ‘Die pet past ons allemaal’ is van jaren geleden. Het is een oproep aan de samenleving om bij criminaliteit niet weg te kijken, maar waar mogelijk mee te helpen aan de bestrijding daarvan. 

Nu de drugsmaffia in Nederland zelfs openlijk met moordpartijen de rechtsstaat durft aan te vallen, lijkt deze oude slogan nieuwe betekenis te krijgen. Zeker als we minister Grapperhaus van justitie en veiligheid horen zeggen dat wie in Nederland een cokelijntje snuift, er goed van doordrongen moet zijn dat daarmee de drugsmaffia wordt beloond.

Eensgezind optrekken tegen de drugsmaffia

Hij heeft vanuit Den Haag de Nederlandse samenleving opgeroepen om eensgezind op te trekken in de strijd ­tegen de drugsmaffia. In enkele interviews heeft hij inmiddels voorzichtig toegegeven dat sinds de financiële crisis in 2008 de politiek zich vooral bezig heeft gehouden met de vraag: hoe houden we het financiële systeem overeind? Daardoor heeft het wegkijken van de toenemende drugscriminaliteit zeker tien jaar kunnen voortwoekeren. 

Gemakshalve vergeet hij daarbij te zeggen dat er in die periode door de politie en andere professionele instanties verschillende duidelijke rapporten en signalen bij de politiek zijn gedropt over de verontrustende toename van drugs­criminaliteit en drugsgebruik.

In het commentaar van 24 september wordt terecht de vraag gesteld waarom het nog steeds niet lukt om de drugs­criminaliteit grondig aan te pakken. Als minister Grapperhaus nu spreekt van een veelkoppig monster, heeft de aanpak van dat monster mijns inziens alleen kans van slagen als er voortaan in multidisciplinair verband wordt samengewerkt. Behalve meer politie op straat moet er steviger worden ingezet op jeugdwerk en volledige betrokkenheid van scholen, ouders en leerlingen.

De school als voorportaal van de samenleving

In mijn eigen actieve onderwijsperiode op een grote middelbare school als coördinator van de Gezonde en Veilige School weet ik maar al te goed hoe belangrijk de betrokkenheid van onderwijsondersteunende instanties, docenten, ouders en leerlingen is om een gezonde en veilige schoolsamenleving te creëren, als voorportaal van de grote ­samenleving. 

Ik herinner me ook heel goed hoe de politiek in die jaren flink heeft bezuinigd op jeugdagenten, georganiseerd jeugdwerk en verslavingszorg. Hopelijk hebben justitieminister Grapperhaus en onderwijsminister Slob de dringende oproep van lezeres Paula Visser (Opinie, 21 september) goed gelezen. Investeren.

Lees ook:
Van snuifschaamte is in deze Amsterdamse club geen sprake

In Amsterdamse clubs wordt gedronken, gesnoven en geslikt. Zijn clubgangers zich bewust van alle criminaliteit die met de verdovende middelen in de samenleving terecht komt? ‘De drugswereld is crimineel, maar dat weerhoudt me niet soms een pilletje te nemen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden