Drugs zouden dood van schoonzoon veroorzaakt hebben

AMSTERDAM - Premier Wim Kok was afgelopen zondag duidelijk in zijn oordeel over Jacques Chirac. Met de Franse president valt niet op een redelijke manier over het onderwerp drugs te praten. Verdovende middelen zijn volgens Kok een obsessie voor Chirac, zo sterk zelfs dat de president er niet op een evenwichtige manier mee kan omgaan.

Als president lijkt Chirac een persoonlijke campagne te voeren tegen het liberale Nederlandse drugsbeleid. Zich weinig aantrekkend van politieke gevoeligheden, fors op de tenen trappend van Nederlandse politici fulmineerde de Franse president in het linkse dagblad Libération tegen de houding van Nederland. “Met een vrij verkeer hoeft er maar één staat te zijn met een lakse wetgeving om elke actie af te zwakken”, stelde Chirac onder andere. Kok ziet Chirac blijkbaar als een emotioneel politicus die nauwelijks voor rede vatbaar is en zich laat meeslepen door zijn eigen (voor-)oordelen over het gebruik van verdovende middelen.

De president bepaalt in Frankrijk het beleid en hoeft zich weinig aan te trekken van parlement of regering als hij een onderwerp aansnijdt. Zo is het ook met de drugspolitiek. Dit dossier heeft Chirac zich persoonlijk toegeëigend, zo lijkt het wel. Hij zet de lijnen uit, kapittelt op ongenuanceerde wijze degenen die er een andere mening op nahouden dan hijzelf. Voor liberale geluiden is geen plaats in het Frankrijk van Chirac. De Franse ministers, diplomaten en ambtenaren zingen mee in het koor van de president en zwakken slechts af en toe diens bewoordingen wat af als zij te nadelig zouden kunnen zijn voor de betrekkingen met bevriende staten.

Met het thema drugs kan Chirac zich in eigen land geen buil vallen. De meeste Fransen zijn immers tegen het gebruik van drugs, of het nou om het roken van een stikkie, het snuiven van cocaïne of het spuiten van heroïne gaat. Voor een genuanceerde opvatting zoals in Nederland lijkt geen plaats. Nederland is in Frankrijk allang niet meer dat prachtige vlakke land met zijn tulpen en molens, maar heet het verderfelijke oord van de drugs, narco-staat nummer 1 van Europa. De ambtenaren op de Nederlandse ambassade in Parijs klagen steen en been over het nieuwe imago dat op ons land wordt gestempeld. Vrijwel dagelijks zijn zij bezig met het beantwoorden van scheldbrieven over dit onderwerp. Tegen de druk van buiten af zijn zelfs steekhoudende argumenten over het Nederlandse beleid niet bestand.

De Fransen weten zich gesterkt door de kannonnades van hun president. Chirac heeft zich blijkbaar vastgebeten in een onderwerp dat hem persoonlijk lijkt te raken. En iedereen weet dat de gaullist bekend staat als een 'terrier'. Als hij zich ergens op heeft gestort, weet hij van geen ophouden.

Onder Europese politici en diplomaten gaat het verhaal dat Chiracs gebetenheid op Nederland vooral ingegeven is door zijn persoonlijke negatieve ervaringen met het gebruik van verdovende middelen. De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker stelde na een bezoek in februari aan het presidentiële Elysée in Parijs dat Chirac zeer emotioneel werd toen het onderwerp drugs werd aangeboord. Het gezicht van de president verstrakte.

Een veel gehoord gerucht is dat Chirac in eigen familiekring problemen met drugs heeft gehad. Chirac probeerde altijd zijn familie zoveel mogelijk af te schermen van de buitenwereld. Chiracs oogappel is Claude, zijn 33-jarige dochter die hem voortdurend met raad en daad bijstaat. Claude, die vorige week is bevallen van een baby, was tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen vorig jaar de drijvende kracht achter het succes van haar vader. Zij bracht een jeugdig elan in de campagne, die op Amerikaanse wijze werd gevoerd.

Claude was in september 1992 getrouwd met Philippe Habert, een briljante politicoloog die onder andere in de conservatieve krant Le Figaro schreef. Habert werkte dag en nacht en was net als zijn echtgenote een ware workaholic. Nog geen zeven maanden na het huwelijk werd Philippe Habert dood aangetroffen in zijn appartement in het Parijse Marais. Zeker 48 uur had hij daar gelegen, zonder dat iemand hem had opgemerkt. Overdosis drugs en alcohol, schreef de Britse krant Times.

Het Franse persbureau AFP meldde dat een kogel in zijn hoofd was aangetroffen. Het bericht moest op last van de familie Chirac herroepen worden. De Franse kranten schreven nauwelijks over het voorval. De zaak werd zoveel mogelijk 'under cover' gehouden. De politie kon geen duidelijke oorzaak of motief noemen voor de dood van Jabert. Er werd geen wapen gevonden en ook geen laatste afscheidsbrief die zou kunnen wijzen op zelfmoord. Een patholoog-anatoom onderzocht wel of Habert aan een overdosis was overleden. Nooit is de doodsoorzaak bekendgemaakt.

Claude Chirac speelt een belangrijke rol op de achtergrond in het leven van haar vader, wellicht belangrijker dan zijn aristocratische vrouw Bernadette Chodron de Courcel. Mevrouw Chirac speelt perfect de rol van 'first lady' maar treedt niet graag op de voorgrond. Nimmer doet zij uitspraken over haar familie.

Niet bekend

Hoe sterk Chirac zijn familie afschermt werd vorig jaar duidelijk toen plotseling bekend werd gemaakt dat Chirac in 1979 een Vietnamese vluchtelinge had geadopteerd. Anh Dao is inmiddels 26 jaar. Twee jaar geleden trouwde zij in Parijs. Chirac leidde toen als burgemeester de huwelijksplechtigheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden