Drugs / Op hennepjacht in de Wielepôlle

Een grote politiemacht bracht gisteren een verrassingsbezoek aan de Leeuwarder wijk Wielepôlle. Er werd gezocht naar hennepplantages. Met succes.

LEEUWARDEN - Vanaf acht uur 's ochtends stonden agenten bij elke uitvalsweg aan de rand van de naoorlogse wijk met 140 kleine arbeiderswoningen. In de afgegrendelde wijk mocht iedereen gaan en staan waar hij wilde, maar wie eruit ging, moest kofferbak of fietstas openen. De politie snuffelde zelfs in rugzakken van kinderen om te voorkomen dat bewoners met verdacht spul zouden vluchten.

,,Schandalig'', vindt meneer Hartman, die toekijkt hoe agenten en medewerkers van Essent weer een huis doorzoeken. ,,Ze zijn toen ik niet thuis was bij me binnen geweest. Krijg ik later te horen: alles in orde. Ja, dat wist ik ook wel.'' ,,Het zijn net inbrekers'', roept een vrouw, ,,Ze gaan bij onschuldigen binnen.'' Hartman gaat verhaal halen bij een agent. ,,Een huiszoekingsbevel heb ik vaak genoeg gehad, maar dit, terwijl ik niet thuis ben. Kan dat zomaar?''

Een naastgelegen woonwagenkamp liet de politie ongemoeid. Overal hangen mensen op straat. De sfeer is lacherig en gelaten. Een man trekt met verward haar en dikke slaapogen de voordeur open. Hij schrikt. Allemaal agenten op de stoep. Een enkeling zegt 'een beetje begrip' te hebben voor de massale actie, al is het niet goed voor de naam van de buurt. En die was al niet super. Op een afstandje kijken wat oudere mannen belangstellend toe. Ze willen niets zeggen. Een vrouw wil -als ze anoniem blijft- de wijk wél typeren. ,,Een, tja, ander milieu'', zegt ze. ,,Niet werken, wel Jan des Bouvrie in de kamer.''

De verontwaardiging van buurtbewoners over de vermeende willekeur is ondervangen door grondige voorbereiding. De politie was al bezig met een onderzoek naar hennepkwekerijen in de wijk. Na een tip van energiemaatschappij Essent over het extreem hoge energieverbruik in de wijk, besloot de politie vorige week met een helikopter en infraroodcamera's het aantal warmtebronnen te peilen. Conclusie: daar zit hennep.

Vanuit een commandocentrum op een parkeerterrein naast de wijk werd de actie gecoördineerd. Met huiszoekingsbevelen lopen groepjes van vier, vijf agenten de 39 geselecteerde huizen af.

Mensen zijn kwaad, maar reageren bij zoveel overmacht gelaten. Waar ze ook kijken, er staan politiebusjes of er lopen agenten rond. Een paar mannen staan de lachen. ,,Elf plantages opgerold. Natuurlijk verbaast je dat.'' En dan de politie die steeds zo zeurt over die veel te mooie splinternieuwe auto. Alsof die niet eerlijk verdiend is. Gek worden ze ervan. En kijk, die zoon van die nieuwe rijschoolhouder, die is zich rot geschrokken.

B. Fard is inderdaad verontwaardigd over de inval bij hem thuis. De 6 vwo-scholier: ,,Hoe komen ze op het idee? Hoe selecteert men dit? Ze wilden zo doorlopen. Pas toen ik vroeg 'Wat komt u doen?' zei die agent sarcastisch 'Als je wilt weten waarom we hier zijn, kijk je maar op teletekst'. Ik heb het bevel gezien en een identiteitsbewijs, toen heb ik ze doorgelaten. Maar ik ga met mijn vader zeker verhaal halen.''

De klopjacht levert uiteindelijk minstens 2000 vernietigde hennepplanten op, uit 12 woningen met kwekerijen. De andere huizen, verklaart een politiewoordvoerster, hebben bijvoorbeeld een zonnehemel. Zeven keer werd illegaal stroom afgetapt. Zeven mensen zijn aangehouden wegens drugsbezit, verzet en verboden wapenbezit.

FREGATTEN. Nederland verkoopt voor ongeveer 290 miljoen euro vier fregatten aan Chili. De vier fregatten zijn bij de marine overbodig geworden wegens de bezuinigingen bij Defensie. Chili kocht eerder al overtollige Leopardtanks van de Koninklijke Landmacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden