Drugs niet altijd bron agressie

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - “Ach, justitie ziet wel vaker spoken”, reageert Erik Fromberg van het Trimbos-instituut op het onderzoeksrapport, waarin met name het XTC-gebruik van supporters de onderzoekers zorgen baart. “Ik kan me een onderzoek uit Manchester herinneren waarin juist werd geconstateerd dat de supporters zo rustig waren geworden omdat ze XTC begonnen te slikken.”

Fromberg wil drugs niet aanwijzen als een oorzaak van agressief gedrag. “Mensen denken dat ze iets worden van drugs. Dat placebo-effect is veel sterker dan wat drugs feitelijk met je doen. Je stuurt het effect zelf. Dat geldt ook voor cocaïne. Er zijn veel mensen die dat zonder problemen recreatief gebruiken.”

Ook zijn collega, Margriet van Laar, brengt agressief gedrag niet direct in verband met XTC. “Het staat in de eerste plaats bekend als de knuffeldrug, je wordt er aanhankelijk van. Maar er zit ook een component amfetamine in. Bij zwaar gebruik krijgt dat de overhand en daarvan raak je opgefokt. Of dat tot gewelddadigheid leidt, hangt af van de persoon die het gebruikt.”

Net als Fromberg ziet ze amfetamine of speed als de drug die wellicht agressie opwekt. “Net als cocaïne heeft het een ontremmende werking, dus als iemand agressief is kunnen drugs dat versterken, zeker in combinatie met alcohol. Maar dat wil niet zeggen dat hij zonder drugs de boel niet kort en klein zou slaan.” Of de pijngrens door drugs wordt verlaagd, waardoor hooligans al bloedend doorvechten, is volgens haar ook niet echt aangetoond.

“Cocaïne heeft wel een pijnstillende werking, maar het kan net zo goed zijn dat de staat van opwinding waarin de supporters verkeren de pijngrens terugdringt. Dat effect treed ook op na een ongeluk, veel mensen voelen dan eerst ook geen pijn door de schok.”

Carmen Salvador van het CAD (Centrum voor alcohol en drugs) wijst er wel op dat XTC-pillen tegenwoordig vaak een combinatie van middelen bevatten. “Er zit vooral steeds meer speed in en dat maakt de effecten minder voorspelbaar.” Maar ook zij is ervan overtuigd dat het helemaal van de gebruiker afhangt wat die drugs teweeg brengen. “Het is net als met alcohol. De effecten hangen grotendeels af van de groep mensen waarin je je bevindt.”

“Was het maar zo eenvoudig dat je drugs als oorzaak aan kan wijzen”, verzucht ze. “Het gebruik van drugs wordt steeds gewoner en de agressie in de samenleving neemt toe, dus is het logisch een verband te veronderstellen. Maar je moet ook kijken naar de achterliggende oorzaken: lagere uitkeringen, achterstandswijken, werkloosheid.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden