De vraag vanMonic Slingerland

Drugs meer toestaan omdat verbieden niet helpt. Goed idee?

Een luguber pad, een gure wind. De beelden die politici gebruiken om het recent door D66 voorgestelde drugsbeleid te beschrijven, stemmen niet vrolijk. D66 wil het drugsbeleid op de schop te nemen. Het bestaande beleid leidt niet tot minder criminaliteit. Er moet iets anders gebeuren, iets dat juist de andere kant op gaat dan strengere regels. ‘Regulering’ noemt D66 dat. Dit betekent niet ‘vrijgeven’ of ‘legaliseren’. Het betekent dat meer toegestaan wordt dan nu, om criminelen die profiteren van de illegaliteit de wind uit de zeilen te nemen. De vraag is of dat kans van slagen heeft. De drie coalitiepartners zien er in ieder geval niets in.

Staatswiet

Het voorstel van D66 leunt op de proef met gereguleerde wiet, ook wel staatswiet genoemd, in een aantal steden in een aantal coffeeshops. Die proef werd niet direct een groot succes en dat kwam mede door de vele regels. Bepaalde drugs mochten in bepaalde hoeveelheden verstrekt worden. Sommige coffeeshophouders wilden niet meedoen en bleven daardoor het illegale circuit voeden. Paul Depla, burgemeester van Breda, wees erop dat drugscriminelen die proef met ­gelegaliseerde wiet tegenwerkten, omdat die hun hoge winsten bedreigden.

Coke & Co

Hoe urgent is een ander drugsbeleid? Voorstanders van het legaliseren van drugs maken weleens de vergelijking met drank. Alcohol is in onze samenleving overal verkrijgbaar, ook sterke drank. En alcohol zorgt voor meer schade aan gezondheid, relaties en productiviteit dan drugs. Het verschil tussen de volkomen gelegaliseerde alcoholverstrekking en de ingewikkelde gedoogconstructie rond drugs is wel erg groot. Waarom dan zo streng en schichtig als het over drugs gaat? Toch zijn er een paar verschillen tussen alcohol en andere drugs die het minder voor de hand liggend maken om drugs net zo in de supermarkten (in een soort Coke & Co in plaats van Gall&Gall) te verkopen als whiskey en jenever.

Nederland heet een narcostaat te zijn. Drugs worden hier in de illegaliteit geproduceerd en geëxporteerd. Meer en meer dringt het internationale illegale drugsgeweld Nederland binnen. Afrekeningen laten zien hoe groot de financiële belangen zijn, juist door dat internationale karakter. Door een gereguleerd drugsbeleid in Nederland zal dat niet veranderen, vrezen tegenstanders. Zij zijn ook bang dat jongeren dan nog gemakkelijker drugs gaan gebruiken dan nu al gebeurt.

Niet realistisch

Een paar jaar geleden verboden enkele steden coffeeshops om dichtbij scholen gevestigd te zijn. In 2017 is Rotterdam daar alweer vanaf gestapt. Burgemeester Aboutaleb gaf als argument dat het ‘niet realistisch’ bleek. Zodra de school dicht is, gaat de coffeeshop open.

Ook D66 baseert zich op ‘realisme’ bij het voorstel om een staatscommissie eens heel goed naar het huidige, repressieve drugsbeleid te laten kijken. Valt er beleid te maken met drugscriminelen als spelers, criminelen die deel uitmaken van een internationaal circuit? D66 heeft gelijk als de partij stelt dat Nederland weinig grip heeft op drugscriminaliteit in eigen land.

Wat vindt u: moeten we drugs reguleren of toch strenger verbieden?
Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden online en in de krant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden