Drugs en rock-’n-roll in Zuid-Frankrijk

22.50 uur, Nederland 2

De Rolling Stones ontvluchten in 1971 noodgedwongen Engeland wegens belastingproblemen. De ‘verbanning’ naar Zuid-Frankrijk levert hun meest legendarische album op: ‘Exile on Main Street’.

In deze documentaire vertellen de Stones hoe de rock-’n-roll, met veel drank en drugs, hoogtij viert tijdens nachtelijke jamsessies in de overbevolkte villa Nellcôte en hoe ondanks de ontheemding en chaos het beroemde album tot stand komt. De villa van Keith Richards en zijn vrouw Anita Pallenberg wordt al snel het epicentrum van alle bezigheden.

In de kelder wordt nachtenlang doorgespeeld en door het hele huis heen worden opnames gemaakt. Inmiddels is er ook veel aanhang gearriveerd. Muzikanten, vriendinnen, kinderen, technici, koks, drugsdealers en fotograaf Dominique Tarlé worden onderdeel van ‘de familie’. Maar niet alle Stones zijn gelukkig met de verbanning en de losgeslagen sfeer. De één mist zijn Engelse eten, de ander structuur.

Als in de herfst iedereen is uitgeput, het drugsgebruik uit de hand loopt en arrestaties dreigen, vertrekken de Stones naar Los Angeles. In de studio op Main Street vindt het veelgeprezen album zijn uiteindelijke vorm.

In deze documentaire zijn unieke beelden te zien uit privé-archieven en interviews met onder andere zanger Mick Jagger, gitarist Keith Richards en drummer Charlie Watts. Ook wordt gesproken met Anita Pallenberg, het model dat vroeger een relatie met Richards had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden