Drs. C. .A. C M. Nuytens, 49, is per 16 februari ...

Drs. C. .A. C M. Nuytens, 49, is per 16 februari benoemd tot burgemeester van Valkenburg (L). De CDA'er Nuytens is nu burgemeester van Beesel. Hij volgt in Valkenburg zijn partijgenoot P. Gilissen op, die wegens gezondheidsredenen ontslag heeft genomen.

De zangeres Greetje Kauffeld en de zanger Fred Butter krijgen de Gouden Notekraker 1992 van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond vanwege hun verdiensten voor de levende amusementskunst. Greetje Kauffeld verwierf in de jaren '50 en '60 grote populariteit als zangeres bij The Skymasters. Nu zingt zij jazz. Fred Butter trad op als zanger, danser en acteur in diverse grote musicals als 'Evenaar', 'Amerika, Amerika' en 'Cats'.

Overleden

De accordeonist Piet van Amen, die deel uitmaakte van het accordeonistenduo 'De Twee Pico's' is op 78jarige leeftijd overleden. Van Amen trad samen met zijn vrouw Coby Everse voor het eerst op tijdens het carnaval in 1928. Pas vijf jaar later noemden ze zich 'Les Deux Pico's', een samenvoeging van de eerste twee letters van hun voornamen. Omdat ze die naamgeving te sjiek vonden veranderden ze hun naam in 'De Twee Pico's'. Het duo werkte samen in varieteprogramma's met mensen als Lou Bandy, Kees Pruis en Willy Derby. Daarnaast heeft het duo veel grammofoonplaen en toernees in het buitenland gemaakt.

Josef Neckermann, ondernemer en bekend man in de sportwereld, is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de voortrekkers in de Duitse na-oorlogse economische ontwikkelingen. Neckermann richtte in 1950 een postorderbedrijf op en later de reisorganisatie onder zijn naam. De zoon van een kolenhandelaar begon zijn zakelijke carriere in 1935 in de textielhandel door bedrijven van joden op te kopen die waren onteigend door het nazi-regime. Dat is hem later vaak voor de voeten geworpen. In 1938 verwierf Neckermann het postorderbedrijf Waschemanufaktur Carl Joel. Hij werd in 1945 veroordeeld tot een jaar werkkamp omdat hij in strijd met de door de geallieerden opgelegde wetten probeerde zijn zakelijke activiteiten te hervatten. Later kon Neckermann alsnog aan de slag en creeerde hij het eerste na-oorlogse postorderbedrijf dat elegante kleding en ook televisietoestellen aanbod voor een breed publiek. Zijn reisorganisatie was een van de eersten die voor de Duitsers het massatoerisme openlegde met goedkope vakanties naar de Middellandse Zee. In de jaren '70 ging het bergafwaarts. Het bedrijf werd omgezet in een naamloze vennootschap en in 1977 verkocht aan het warenhuisconcern Karstadt, dat nog steeds eigenaar is.

Neckermann bleef in de publiciteit met zijn paardesport-activiteiten. Hij begon als springruiter, maar stapte in 1956 over naar de dressuur. Op zijn eerste Olympische Spelen, in 1960 in Rome, won hij brons. In 1964 (Tokio) en 1968 (Mexico) werd hij met de Duitse dressuurploeg Olympisch kampioen. Ook bij de spelen van 1972 in Munchen viel hij op 60-jarige leeftijd nog in de prijzen. Neckermann richtte in 1967 'Deutsche Sporthilfe' op, een veel geroemde stichting die zich ten doel stelt topsporters te ondersteunen met geld uit de particuliere sector.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden