Drop-outs varen als cadetten op de Middellandse Zee

door Louis Cornelisse

In Turkije wordt vandaag een voormalig Russisch vrachtschip omgedoopt in de ’Karla Omayra’. Het opleidingsschip voor jonge drop-outs uit de Antillen gaat varen op de Middellandse Zee.

Vurig hoopte de Antilliaanse minister Leeflang van onderwijs dat het opleidingsschip in de Caribische Zee tussen de eilanden en het vasteland zou gaan varen. In de havens van de Nederlandse Antillen zou het als vlaggenschip kunnen dienen voor het programma ’Ku Kara pa Laman’, waarbij iedere vier maanden vijftien jonge Antilliaanse drop-outs worden klaargestoomd tot zeelui. „De maritieme wereld op de Antillen was er nog niet aan toe”, zegt Leeflang, „Bang voor valse concurrentie.”

Vandaar dat zij en de Nederlandse minister van verkeer Peijs vandaag in Istanbul op de kade staan om hun voornamen Karla en Omayra aan het schip te geven. De eerste cadetten gaan dan aan boord. Het zijn studenten die vallen onder de pas ingevoerde vormingsplicht. De jongeren hebben aan wal al een traject van drie maanden achter de rug. Naast droog oefenen hebben ze les gekregen in discipline, sport en omgangsvormen.

’Ku Kara pa Laman’ valt onder een groot project waarbij de Antillen zo’n 3000 losgeslagen, kansloze jongeren weer een toekomst willen geven. De jongeren tussen de 16 en 24 jaar, die geen werk hebben, niet naar school gaan en te weinig scholing hebben, worden gedwongen hun positie te verbeteren. Zo’n 45 procent is drop-out.

De jongste categorie van 16 tot 18 jaar wordt teruggehaald naar school. Er worden praktische lessen gegeven. „Iedere ochtend komen ze bij hun vaste coach, die tevens leerplichtambtenaar is”, zegt Leeflang, „Die neemt de dag met ze door, daarna gaan ze naar de les. De coach gaat als het moet achter de leerlingen aan die niet zijn gekomen. ’s Middags is de coach sportleraar. Zo hechten ze aan elkaar.” Wie niet meedoet wordt gekort op zijn uitkering. De toelage kan oplopen tot 700 gulden per maand, zo’n 350 euro. In vergelijking met bijstand – 500 gulden – is dat een aardige stimulans.

De drop-outs tussen de 19 en 24 jaar worden opgeroepen voor projecten op maat. Leeflang: „Dan kan het gaan om eenvoudige cursussen voor in de bouw tot banen in de horeca.” Vooral in het toerisme is veel werk. De horecasector heeft meegewerkt aan de oprichting van een Hotel College, waar alle facetten van het hotelwezen worden geleerd.

„Hier geen kortzichtige visie, zoals in de scheepvaart. Met de Karla Omayra had beter getraind kunnen worden in onze zee, waar de stromingen en wind heel anders zijn dan op de Middellandse Zee. Gelukkig kregen we twee afgedankte patrouilleboten van de kustwacht. Daarmee gaan we tussen de Antillen oefenen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden