Droomstart Nederlands team

Het Nederlands open team (Muller-De Wijs, Jansma-Verhees en Van Eijck-Westra) heeft op het EK in Italië een droomstart gemaakt. Nederland trapte af met vier klinkende overwinningen, waarna Nederland zelfs fier op de eerste plaats stond!

door Henk Willemsens

Dat kon natuurlijk niet zo duren. Op het moment van inzending van deze rubriek (na 11 ronden) is de orde weer hersteld en staat het machtige Italië op de eerste plaats. Nederland neemt een keurige vijfde plaats in, de plaats die nog net recht geeft op uitzending naar het WK in 2003.

Vooral de 21-9 overwinning van Nederland op Spanje in de derde ronde mag een verrassing genoemd worden. Zoals vorige week al gemeld in de voorbeschouwing op het EK, hebben de Spanjaarden zich enorm versterkt door het Italiaanse toppaar Buratti-Lanzarotti 'in te huren'. Wat dat tot gevolg heeft, blijkt wel uit de stand na 11 ronden: Spanje staat tweede en blijft in de slipstream van Italië!

Na de eerste vier overwinningen van Nederland volgde een onverwachte nederlaag tegen Schotland (nota bene ingeschaald als een C-land) gevolgd door vijf 'gelijke spelen', waaronder een plusremise tegen Italië.

Tegelijkertijd met deze bridgewedstrijd speelde Italië bij het WK voetbal tegen Zuid-Korea. De Italianen vroegen of de bridgewedstrijd verzet kon worden, maar tot hun grote ergernis werd dat niet gehonoreerd. Een vreemde beslissing volgde: de Italianen besloten aan te treden met Sementa-Versace (Lauria-Versace is de vaste combinatie, Lauria en sponsor Angelini mochten naar het voetbal kijken) naast Bocchi-Duboin.

Jansma-Verhees speelde voor Nederland een topwedstrijd tegen Italië. Dit was een spannende 4 van Jansma (zie diagram 1).

Zowel Jansma als Duboin (op de westplaats) eindigde in 4. De Wijs (noord) startte tegen Duboin met AH en switchte naar een kleine ruiten voor vrouw en aas. Duboin speelde B, gedekt met de heer voor de aas in de dummy. Duboin vond nu de manier om de troefkleur voor één verliezer te spelen: B na! Muller (zuid), dook vlot, maar Duboin liet volgens plan B doorlopen. Hierna speelde hij harten naar de aas en harten na voor Muller, die weer ruiten speelde. Bij het afdraaien van de harten kwam De Wijs in een schoppen-ruiten dwang, zodat 4 precies gemaakt werd.

Tegen Jansma startte Sementa ook met een tophonneur van klaveren, maar in plaats van zijn tweede klaverenhonneur te incasseren, switchte hij direct naar ruiten voor vrouw en aas. Ook Jansma speelde B, H, A en ook hij pakte de hartenkleur goed aan door te vervolgen met B; Versace dekt B echter wel met een honneur. Jansma nam met A en speelde harten naar de negen voor zuid, die ruiten naspeelde. Bij het afspelen van de harten kwam noord nu zelfs met drie kleuren in dwang (zowel schoppen, ruiten als de klaverenhonneur moest hij nu vasthouden), waardoor Jansma een overslag kon noteren.

Jansma was de eerste om te roepen: ,,stom gespeeld, stom verdedigd''. Met harten aan slag had zuid Jansma down kunnen spelen door niet ruiten, maar schoppen na te spelen voor de negen in de dummy! Misschien ziet schoppennaspel er onlogisch uit, maar het verbreekt de communicatie naar de dummy en omdat zuid nog 7 heeft, kan de leider V niet incasseren! Jansma op zijn beurt had, na A, niet een kleine harten naar de negen moeten spelen, maar 8 uit de hand. Nu blijft 9 in de dummy als entree liggen om de zeven van zuid te trekken, waardoor hij het schoppennaspel van zuid kan pareren.

Wat in de discussie helaas onbesproken bleef, is de interessante optie van noord om B niet te dekken. Het ziet eruit alsof dat een slag kost, maar door communicatieproblemen is het de vraag of de leider de hartenkleur nog voor één verliezer kan spelen én zijn ruitenverliezer kan wegpoetsen op een hoge schoppen.

Op het volgende spel waren Duboin en Jansma bij de les (zie diagram 2).

Beide noordspelers startten tegen 4 van west met ruiten. Beide leiders wisten uit het biedverloop dat dit waarschijnlijk een singleton was. Hoe zou u afspelen?

Als u snijdt, wint zuid met H, geeft zijn partner een ruitenaftroever en kan met V nog een keer bereikt worden voor een tweede aftroever. Als u wint met A en drie keer troef trekt, dreigt u twee ruiten- en twee klaverenslagen te verliezen.

De simpelste manier om de problemen het hoofd te bieden, is tweemaal troef te trekken en dan V na te spelen. De tegenpartij mag kiezen of ze nu twee klaverenslagen en H òf één klaverenslag, H en een ruitenaftroever maken, maar verder dan drie slagen komen ze nooit. Omdat de harten 3-3 zitten en de troef 3/2 is het ook mogelijk om de harten vrij te troeven en te benutten. Zowel Duboin als Jansma vonden een winnende speelwijze.

Tot slot nog een leuk safety play-probleem. Zowel Muller als Versace kwamen als zuid in 4 (zie diagram 3).

Versace werd het vuur aan de schenen gelegd na een troefje als uitkomst van Jansma (west). Wat is nu de veiligste speelwijze?

Versace trok drie rondjes troef, speelde AH, A en B na. Wie er ook aan slag komt, tien slagen zijn zeker. Een andere mogelijkheid is om na drie rondjes troef, eindigend in de dummy, ruiten naar de boer te spelen. Stel dat west wint met V en klaveren na speelt. Je neemt met A en elimineert de ruiten; daarna ga je met B van slag, waarna de tegenpartij de harten moet openbreken of in de dubbele renonce moet spelen. Dit leidt ook altijd tot tien slagen en met het actuele zitsel tot twaalf. Muller, aan de andere tafel, werd niet op de proef gesteld. Hij kreeg een ruitenstart van west en maakte vlot twaalf slagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden